Economie

Oliereuzen maken recordwinsten

Iedereen kreunt tegenwoordig onder de hoge energieprijzen. Maar tegelijk boeken de oliemaatschappijen recordwinsten. Dat stuit op steeds meer verzet. Mag de overheid deze woekerwinst afromen?

Alain De Jong Alain De Jong | Gepubliceerd op 5 jan. 2023 | Leestijd: 3 min

De energiecrisis die op gang kwam door het uitbreken van de oorlog in Oekraïne heeft geleid tot een gigantische stijging van de aardolieprijzen. Dit tot groot ongenoegen van de consumenten die de prijzen voor hun brandstof het voorbije jaar echt zagen exploderen. Tegelijk profiteerden er ook verschillende andere partijen van de prijsstijging van aardolie op de internationale markten.

In de eerste plaats de grote oliemaatschappijen die door de galopperende prijzen op de oliemarkten hun winst fors zagen toenemen. Zij werden het voorbije jaar eigenlijk slapend rijk. Want voor eenzelfde vraag naar olie konden ze plots veel meer incasseren. En nog geen beetje. De zakenkrant Financial Times meldt dat de Amerikaanse oliereuzen in 2022 naar verwachting een recordwinst hebben geboekt. 

Advertentie – lees hieronder verder

petrole-russie-01

Woekerwinsten afromen

Op basis van de data van informatieleverancier S&P Capital IQ verdiende Chevron afgelopen jaar minstens 37 miljard dollar en Exxon minstens 56 miljard dollar. Het is nog even wachten op de definitieve jaarcijfers van beide bedrijven, maar wellicht gaat hun gezamenlijke winst over 2022 naar een recordbedrag van 100 miljard dollar. De sector heeft trouwens nog zeer goede vooruitzichten en verwacht pas dat tegen 2040 de vraag naar fossiele brandstoffen zal afnemen.

Uiteraard stuiten deze ‘woekerwinsten’ op veel onbegrip en verzet, ook al kan de oliemaatschappijen zelf natuurlijk niets verweten worden, het is gewoon de marktsituatie die hiertoe geleid heeft. Toch sprak Antonio Guterres, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, al eerder over ‘stuitende hebzucht’ van de olie- en gasbedrijven en riep regeringen op om deze overwinsten te belasten. “De oliebedrijven verdienen nu massa’s geld ten koste van de armsten en met een enorme kostprijs voor het klimaat’, fulmineerde Guterres.

Op zich is het belasten van de overwinsten van de oliemaatschappijen nog een aanvaardbaar plan in de huidige economische context. Alleen is het niet zo eenvoudig dit te realiseren zonder het risico op een juridische veldslag die bijna zeker te verwachten is.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon