Het gaat goed met de uitrol van het laadnetwerk in België. Vorig jaar verdubbelde het aantal traag ladende stations en de snellaadcapaciteit groeide zelfs met 275%. Ons land zit op koers om de door Europa opgelegde doelstellingen te halen, alleen zijn er grote regionale verschillen: negen op de tien van de stations bevinden zich namelijk in Vlaanderen, dus moet het Zuiden, dat vandaag een dikke 3.300 laadpalen telt, bijbenen wil het de overstap naar een elektrische mobiliteit tot een goed eind brengen.
Een andere aanpak
Wallonië zet een inhaalbeweging in door een kapitaal van 6,5 miljoen euro te investeren in de Vlaamse start-up van snelladers Sparki. Het doet dat via zijn investeringsvehikel Wallonie Enterprendre. Ook verzekeraar Ethias en energiemakelaar Gridlink vervoegen als financiers de kapitaalronde, met respectievelijk 7,5 miljoen en 10 miljoen euro. Gridlink is voor 80% eigenaar van de start-up.
Sparki is nog geen naam die veel belletjes doet rinkelen bij het grote publiek, omdat het nog klein is en een andere aanpak hanteert dan bijvoorbeeld het Nederlandse Fastned of de automerkendochter Ionity. Waar deze twee hun stations vooral langs autosnelwegen uitrollen – een logische plek voor snelladers – kiest Sparki voor partners (veelal pompuitbaters zoals bijvoorbeeld de Maes-groep) die zich niet ver van autosnelwegen en dichtbij stadscentra bevinden. Zo hoopt het bedrijf twee klantenprofielen aan te spreken: enerzijds kilometervreters en anderzijds stadsbewoners die vaak een beperkte toegang tot laadpunten hebben. Volgens het bedrijf heeft 26% van de Waalse automobilisten geen toegang tot een eigen parking. Door in zee te gaan met al gevestigde partners, hoeft Sparki geen hoge kosten aan terrein te besteden, waardoor het vlugger winstgevend wordt en harder kan groeien. Noteer dat Renault via strategisch geplaatste dealerships een gelijkaardige strategie aan het ontwikkelen is.
Advertentie – lees hieronder verder
40.000 Waalse laadpunten
Sparki zit dus volop in een groeifase en wil tegen eind volgend jaar 600 ultrasnelle laadpalen opzetten, verspreid over 300 locaties. Zijn die laatste misschien minder zichtbaar dan die van concurrentie, dan wil het bedrijf dat goedmaken met hightech. De huidige snelladers leveren 300 kilowatt (goed voor 100 kilometer in vijf minuten), maar het bedrijf test prototypes met een piekvermogen tot 720 kilowatt, ofwel meer dan het dubbele. Die stunt wordt geafficheerd alsof je de rit van Oostende naar Aarlen in 10 minuten kan laden, alleen gaat die boutade wel voorbij aan de vaststelling dat er momenteel geen elektrische auto’s op de markt zijn die zulke vermogens aankunnen. De Lucid Air haalt maximaal 300 kW, al onthulde Nio begin dit jaar wel de ET9 met een laadplafond op 600 kW. Het is maar de vraag of die naar Europa komt. In ieder geval, Sparki zal ook tragere laadpunten aan zijn netwerk toevoegen en neemt technologisch alvast een wissel op de toekomst.
In het Zuiden van het land heeft het bedrijf al een station in Gembloux, maar heeft zijn oog laten vallen op een twintigtal extra locaties. Tegen het jaareinde denkt het bedrijf 40 Waalse snelladers – dus 80 aansluitingen – aan te bieden. Op de kaart staan al zeker Doornik, Charleroi, Ciney, Sambreville en Flemalle. De Waalse regering wil af van zijn imago van laadpalenwoestijn en heeft aangekondigd dat het mikt op 40.000 laadpunten tegen het einde van het decennium. Dat is zoveel als er momenteel in heel België staan.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be