Stijgende brandstofprijzen: keert omgekeerde cliquet terug?

De brandstofprijzen bereiken opnieuw recordhoogtes. Voor een liter diesel betaal je meer dan 2 euro. Een tijd geleden steunde de regering automobilisten met een forfaitaire verlaging van de accijnzen. Tijd om het systeem van de omgekeerde cliquet te activeren?

Gepubliceerd op 25 september 2023
Leestijd : 2 min

Deel

Stijgende brandstofprijzen: keert omgekeerde cliquet terug?

De olieprijzen zijn dit najaar opnieuw gestegen, wat veel consumenten en automobilisten zorgen baart. Deze stijging is te wijten aan drie factoren: ten eerste het lichte economische herstel in China, India en de Verenigde Staten, die daardoor een groter deel van het beschikbare aanbod verbruiken. Het is misschien minder groot dan verwacht, maar er is toch een klein herstel, aangezien het Chinese bbp in het tweede kwartaal met 6,3 procent gestegen is tegenover dezelfde periode in 2022. Dit percentage ligt ook iets hoger dan in het eerste kwartaal (+4,5 procent).

Ten tweede is het besluit van de OPEC+-landen om de productie van ruwe olie te verlagen een factor in de prijsstijging. De beperking van het aanbod op de markt drijft de prijzen automatisch op. De derde en laatste factor is de stijging van de raffinagekosten door het spel van vraag en aanbod, wat de druk verder opvoert.

jennifer-latuperisa-andresen-KJFoNSi9TBI-unsplash

Opnieuw omgekeerde cliquet?

Gevolg: op enkele weken tijd is de dieselprijs gestegen van 1,68 naar 2,02 euro/l en de benzineprijs van 1,73 naar 1,92 euro/l. Aan de vooravond van de winter maken consumenten zich opnieuw zorgen over de brandstofprijzen. Dit geldt voor de verwarming thuis en natuurlijk ook voor verplaatsingen en transport.

Advertentie – lees hieronder verder

In dat verband vragen we ons af wat het standpunt van de regering is. Ze zou opnieuw maatregelen kunnen nemen, zoals ze deed op het hoogtepunt van de crisis. Toen ging het om een forfaitaire verlaging van de accijnzen (-17,5 eurocent/l), maar daar is nu geen sprake meer van, maar wel van de omgekeerde cliquet, waarmee de accijnzen dalen als een bepaald prijsniveau wordt bereikt.

Kunnen automobilisten hierop rekenen? Blijkbaar niet, of toch niet onmiddellijk. Om het systeem te activeren, is een akkoord van de regering nodig. Staatssecretaris van Begroting Alexia Bertrand (Open Vld) zei echter dat er momenteel geen dossier op tafel ligt. Het staat de minister van Financiën vrij om een voorstel te doen in die zin, maar momenteel wijst niets in die richting. Het valt dan ook te betwijfelen of er steun komt. Wellicht denkt de regering dat de loonindexering in januari volstaat…

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Lees meer over
Door David Leclercq Autojournalist

Deel

Gocar marketplace
47.064 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Economie
Dit is hoe Mercedes Tesla en de Chinese merken gaat passeren

Net zoals de andere merken heeft Mercedes het niet onder de markt. De crashende verkoop in China en de achterblijvende populariteit van de elektrische vloot maakt barsten in het Duitse huis van vertrouwen, dat traditioneel hard inzet op technologie om zich van zijn concurrenten te onderscheiden. Maar met de nieuwe CLA vecht het merk terug.

Gisteren 3 min Piet Andries
Gocar newsletters
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Uw inschrijving werd goed geregistreerd.