Elektrisch

GAS-boetes voor laadkabels op straat

Steeds meer gemeenten willen GAS-boetes opleggen voor laadkabels van elektrische auto’s die op straat liggen. Is dit een nieuwe manier om geld in het laadje van de staatskas te krijgen of een noodzaak om het openbaar domein netjes en veilig te houden?

Alain De Jong Alain De Jong | Gepubliceerd op 26 feb. 2023 | Leestijd: 4 min

De elektrificatie van ons wagenpark betekent ook dat er steeds meer elektrische auto’s moeten worden opgeladen. Alleen beschikt niet elke bestuurder over een eigen oprit of garage met een laadpaal. Dus moeten die mensen naar creatieve oplossingen zoeken om de accu van hun EV weer gevuld te krijgen. De openbare laadpunten zijn hiervoor één oplossing. Maar ook steeds vaker zie je een laadkabel van een woning over het voet- en/of fietspad naar een elektrische auto lopen.

Dat kan natuurlijk hinder opleveren voor andere weggebruikers, die over deze kabels kunnen struikelen, er moeilijk over kunnen met hun rolstoel, enz. Veel gemeenten gedogen momenteel het gebruik van laadkabels aan de huisgevels, maar adviseren of verplichten dan wel een zogenaamde ‘kabelmat’ die het risico op incidenten, zoals struikelen, kan verminderen.

Advertentie – lees hieronder verder

EV

Boete van 55 euro

Maar stilaan is er voor deze problematiek toch nood aan een degelijk wettelijk kader of een … sanctionering. Zo kondigde de Antwerpse gemeente Kapellen onlangs aan dat de gemeenschapswachten daar vanaf april 2023 GAS-boetes kunnen uitschrijven voor een laadkabel die op het voetpad ligt om een elektrische auto op te laden. Die boete zou in eerste instantie 55 euro bedragen, maar kan verder oplopen voor hardnekkige overtreders.

Kapellen ziet in deze regel ook een middel om de orde op het openbaar domein te verzekeren. Als voorbeeld haalt men het risico op burenruzies aan, als mensen de parkeerplaats voor hun deur willen claimen voor hun elektrische wagen. Daarom is deze gemeente voorstander van het gebruik van publieke laadpalen voor wie geen eigen oprit of garage met een laadpaal heeft.

EV

Maximum 4 uur laden

Tegelijk werd in Kapellen ook beslist dat bestuurders van elektrische auto’s maximaal 4 uur lang gebruik kunnen maken van publieke laadpalen. Dit om ‘laadpaalklevers’ tegen te gaan en iedereen de kans te geven daar te ‘tanken’. Hierbij kan je natuurlijk meteen de bedenking plaatsen of die tijd lang genoeg zal zijn om een grote accu volledig op te laden.

Kapellen is één gemeente die zijn regelgeving aanpast aan het opladen van de talrijkere elektrische auto’s, maar het spreekt voor zich dat weldra ook de andere gemeenten en steden over het hele land dit voorbeeld gaan volgen. Dat betekent dus nog meer regels te volgen voor de automobilisten en nog meer risico’s op sancties en boetes. Wie zit hierop te wachten?

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon