Wie geen garage of oprit heeft om zijn elektrische wagen op te laden, kan een aanvraag indienen bij het lokaal bestuur om een laadpaal in de buurt te plaatsen. Tot hiertoe werd die gezet in een straal van 500 meter rond de woning van de aanvrager, maar mobiliteitsminister Lydia Peeters (Open VLD) gaat die afstand nu verkleinen tot slechts 250 meter. Hiermee wil de overheid het laden van elektrische wagens eenvoudiger en comfortabeler maken, om zo meer mensen over de streep te trekken om over te schakelen naar elektrisch rijden.
Een noodzaak, want de deadline van 2029 nadert snel. Dan zullen er in Vlaanderen geen nieuwe voertuigen met verbrandingsmotoren meer verkocht mogen worden en zal iedereen dus moeten overschakelen op elektrisch rijden. Een bijkomende uitdaging is iedereen ook de mogelijkheid te geven altijd en overal de batterijen van zijn wagen op te laden.
Daarvoor ontvouwt Lydia Peeters nu haar plannen om de burgers meer laadpunten dichtbij huis te bieden. De inplanting van laadpalen zal via drie pijlers verlopen: vraaggestuurd, waarbij de burgers een aanvraag doen; datagestuurd, met een uitbreiding van de infrastructuur bij drukbezochte laadpalen; en via een ruimtelijk laadplan van de lokale besturen voor een strategische inplanting van laadpalen.
Opladen bij bedrijven
Peeters maakt meteen ook een einde aan het quasi monopolie van Allego, als exploitant van de publieke laadinfrastructuur in Vlaanderen, en wil zo kansen bieden aan meerdere spelers en tegelijk de lokale besturen meer vrijheid geven om de infrastructuur optimaal uit te bouwen. Verder wil de minister de bedrijven aanzetten om meer laadinfrastructuur te plaatsen en die ook open te stellen voor het publiek. Daarvoor voorziet zij 8,4 miljoen euro aan subsidies.
Advertentie – lees hieronder verder
Noteer ook dat er de laatste tijd nog meer interessante en creatieve initiatieven opduiken om extra laadpunten te voorzien langs de straten in onze steden. Zo gaat Mechelen de Lupys uitproberen, een uitschuifbare laadpaal die in de hoogte tegen de gevel van een huis wordt geplaatst. En Proximus gaat oude telecomkasten ombouwen tot laadpalen. Nou, op die manier gaat het nog goedkomen met de elektrische transitie.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be