Elektrisch

Inductieladen voor elektrische auto’s in Göteborg

Net als vele steden is ook Göteborg volop bezig met de transitie naar een ‘groenere’ toekomst. Op dit vlak is de Zweedse stad een voorloper met tal van nieuwe technologische concepten, zoals een infrastructuur voor draadloos opladen van elektrische auto’s.

Alain De Jong Alain De Jong | Gepubliceerd op 19 jul. 2022 | Leestijd: 3 min

Göteborg wil in 2030 CO2-neutraal zijn en dat vergt uiteraard een serieuze verandering in de manier van leven en werken in deze stad met ongeveer een miljoen inwoners in Zweden. Om de noodzakelijke transitieconcepten verder te ontwikkelen en op punt te stellen kwamen er ‘Green City Zones’. Dat zijn experimentele wijken waar deze nieuwe technologieën reeds op beperkte schaal worden ingevoerd.

Zo wordt ook het wagenpark volop geëlektrificeerd om de verbrandingsmotoren zo snel mogelijk te kunnen afvoeren. Een cruciaal punt hierbij is de laadinfrastructuur voor elektrische auto’s, zodat de accu’s vlot en snel kunnen worden ‘bijgetankt’. Een belangrijk project op dit vlak is inductieladen, waarbij voor het laadproces geen verbinding met kabels meer nodig is. Net zoals nu gebeurt met draadloos laden van smartphones.

Advertentie – lees hieronder verder

Automatisch opladen

In Göteborg loopt op dit vlak een proefproject rond inductieladen voor taxi’s. Het is een samenwerking tussen Volvo dat een aangepaste XC40 Recharge voorziet, Momentum Dynamics dat de laadplatforms levert, Göteborg Energi dat de stroomvoor­ziening regelt en Vattenfall dat instaat voor de facturering van de verbruikte stroom.

De werking is eenvoudig. De bestuurder rijdt de wagen boven de blauwe plaat op de parkeerplaats, waarbij het beeld van de 360°-camera hem precies laat zien waar hij moet stoppen. De laadpads herkennen het voertuig automatisch, zodat het laadproces met een vermogen van 40 kW kan starten na bevestiging door de bestuurder. Een speciale kaart of app zoals bij laadpalen is hier niet meer nodig. Dit maakt het laadproces uiteraard sneller en eenvoudiger. Hiermee behoort de lastige manipulatie van laadkabels finaal tot het verleden.

De taxichauffeurs reageerden alvast positief op dit proefproject met inductieladen, want elke stop tussen twee klanten door laat hen toe weer een paar kilowattuur in de batterij te pompen, zodat ze vaak voldoende stroom blijven behouden om hun hele shift door te komen. De verantwoordelijken van Green City Zones zien hierin dan ook een mooie praktijktest voor de stad van de toekomst, waar idealiter elke parkeerplaats uitgerust zal zijn met een laadpad voor elektrische auto’s.

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon
Back top icon