Elektrisch

Te snel op elektrische fiets: autorijbewijs kwijt!

Een elektrische fietser die betrapt werd door de politie toen hij 43 km/u reed, werd door de politierechter veroordeeld tot een boete van 800 euro en een rijverbod met de … auto. Hoe kan dat?

Alain De Jong Alain De Jong | Gepubliceerd op 15/09/2022 | Leestijd: 2 min

Het was de politie van Harelbeke die constateerde dat een fietser met een elektrische tweewieler niet aanzienlijk te snel reed (hier 43 km/u), maar daarbij ook helemaal niet trapte. Bij nadere inspectie bleek het inderdaad niet om een ‘gewone’ elektrische fiets te gaan, maar om een exemplaar van een Amerikaans merk dat voorzien was van een gashendel, meldt HLN.be.

Kortom, deze tweewieler was totaal niet conform met de Belgische verkeerswetgeving voor elektrische fietsen, want eigenlijk gaat hier om een elektrische bromfiets, waarvoor een inschrijving en een kenteken alsook een verzekering nodig is. De bestuurder zei zich daarvan niet bewust te zijn, maar er werd toch een PV opgesteld en bovendien mocht hij het gaan uitleggen bij de rechtbank in Kortrijk.

Advertentie – lees hieronder verder

Politierechter beslist

Un deux-roues électrique qui peut se déplacer à plus de 25 km/h et de manière autonome est en fait un cyclomoteur électrique auquel s'appliquent des règles différentes.

Het verdict van de politierechter was voor de bestuurder verrassend, omdat hij daar veroordeeld werd voor het rijden op de openbare weg met een niet ingeschreven gemotoriseerd voertuig tot een boete van 800 euro en een rijverbod van 15 dagen, dat ook met de auto geldt. Dat is inderdaad mogelijk als de politierechter dat aangewezen acht omwille van de omstandigheden of het gerechtelijk verleden (recidive) van de beklaagde.

Noteer trouwens dat hetzelfde geldt voor dronken rijden met de (elektrische) fiets. Daarvoor wordt niet automatisch je autorijbewijs ingetrokken, maar kan de politierechter die beslissing wel nemen bij verzwarende of specifieke omstandigheden.

Elektrische fiets of bromfiets

Un deux-roues électrique qui peut se déplacer à plus de 25 km/h et de manière autonome est en fait un cyclomoteur électrique auquel s'appliquent des règles différentes.

Wat de elektrische fietsen betreft, die mogen maximaal 25 km/u rijden met trapondersteuning tot een vermogen van maximaal 1.000W. Een speedpedelec mag maximaal 45 km/u rijden met trapondersteuning tot een vermogen van maximaal 4.000W. Daarvoor heb je ook minimaal een rijbewijs AM nodig, moet je een fietshelm dragen en moet het voertuig ingeschreven zijn bij de DIV en een nummerplaat hebben.

Heeft het voertuig een gashendel, zoals in het hogervermelde geval, dan wordt het beschouwd als een elektrische bromfiets en moet het aan die specifieke reglementering (inschrijving, verzekering, …) voldoen om in regel te zijn. Wat dus bij de ‘fietser’ in Harelbeke niet het geval was.

Deel dit artikel


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 30.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie