Omdat brandstoffen momenteel zo duur zijn (net als energie in het algemeen), passen veel automobilisten en burgers hun gedrag aan. We moeten namelijk aandachtiger zijn voor alle vormen van energieverbruik en kleine veranderingen die het mogelijk maken om de eindfactuur te verlagen. Zo rijden automobilisten minder, proberen ze voor korte ritten alternatieven zoals zachte mobiliteit te vinden en rijden ze trager dan vroeger om brandstof te besparen.
In dat verband kun je enkele acties ondernemen: verwijder bijvoorbeeld de dakdragers wanneer ze niet meer nodig zijn, controleer de bandenspanning, respecteer de onderhoudstermijnen en probeer in de auto minder randapparatuur te gebruiken die ook energie vreet.
Tijdens de zomer brandt één vraag op de lippen: gebruik je beter de klimaatregeling om te reizen of open je de ramen? Beide oplossingen verhogen het verbruik, maar niet in dezelfde mate.
Energie of aerodynamica?
Advertentie – lees hieronder verder
Airconditioning is een zeer nuttig en interessant accessoire, maar net als een koelkast is het ook een grote energieverbruiker. Een autoraam openen is op zich niet duur, maar het resultaat is dat de aerodynamische eigenschappen van de auto worden aangetast. De auto moet dus meer lucht ‘wegduwen’ om zich te verplaatsen, wat ook leidt tot een hoger verbruik.
Volgens het VIAS Instituut stijgt het verbruik met ongeveer 0,5 l/100 km als je de airco inschakelt, zowel op snelwegen als op gewone autowegen. En met open ramen? Verschillende waarnemers schatten dat de verhoging dan schommelt tussen 4 en 5 procent. Voor een auto die 7 l/100 km verbruikt, betekent dat dus een verwachte toename van 0,35 l/100 km.
De RTBF heeft onlangs een grootschalige test gedaan. Er werd een snelwegrit van 117 km afgelegd, een keer met de airconditioning en een keer met de vier ramen open. Resultaat: 6,3 l/100 km met de airco en 5,4 l/100 km met de ramen open. Quod erat demonstrandum.
Dit gezegd zijnde, mag je niet vergeten dat airco comfortabeler is bij warm weer en daarom helpt om vermoeidheid uit te stellen, vooral tijdens lange reizen. Bovendien veroorzaakt rijden met open ramen meer lawaai en turbulentie. Je beoordeelt het dus beter in functie van het traject en je medepassagiers.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be