Sedan

Sedan1200

Sedan is afgeleid van het Latijdse woord “sedare”, wat “zitten” betekent. Het werd voor het eerst gebruikt om het koetswerktype van een auto te omschrijven in 1912. Bij een sedan zijn de motor, de cabine en de koffer drie aparte delen.

Estate

touring

Estate is Noord-Amerikaanse benaming voor break. Het gaat om een tweedelig voertuig waarvan het dak doorloopt tot helemaal achteraan zodat omvangrijke ladingen kunnen worden vervoerd. De benamingen “Stationcar” en “Station Wagon” danken hun oorsprong aan hun primaire doel: het vervoer van mensen en hun bagage tussen hun landhuis en het dichtstbijzijnde station.

Coupé

Coupé

Verwijst naar een tweedeurs met een vast dak. De naam wordt de laatste jaren ook (onterecht) toegepast op vierdeurswagens met een coupévorm.

Roadster

roadster

Een tweezitter zonder dak. Deze naam kwam voor het eerst bovendrijven aan het begin van de 19e eeuw in de Verenigde Staten en werd gebruikt om een paard te beschrijven dat geschikt was om te reizen. Tegen het einde van diezelfde eeuw werd de term gebruik om twee- en driewielers te omschrijven. Pas daarna kwam de verwijzing in de automobielsector.