Een nieuwe auto kopen

Auto gekocht: zo kan je de vergoeding bij annulatie beperken

Je koopt een nieuwe of tweedehandswagen bij een garagist.  Tussen de aankoop en de levering van de wagen bedenk je je. Welke schadevergoeding kan de verkoper dan van jou vragen? Heb je argumenten om een lagere (of zelfs geen) vergoeding te moeten betalen?

Jan Roodhooft, avocaat (www.ra-advocaten.be) | Gepubliceerd op 05/03/2022 | Leestijd: 2 min

Gekocht is gekocht

Als je een auto bestelt dan zit je in principe ook aan de aankoop vast en kan je je niet meer bedenken. Een uitzondering geldt als je in de overeenkomst een zogenaamde opschortende voorwaarde opnam van het bekomen van een lening en je geen krediet krijgt. Ook als je een auto online koopt of buiten de bedrijfsruimte van de garagist kan er een uitzondering bestaan op deze regel.

Wil je uiteindelijk de koop toch annuleren, dan kan de verkoper de gedwongen uitvoering van het contract eisen of een schadevergoeding.  Het bedrag daarvan staat veelal in de algemene voorwaarden van de overeenkomst die met jou wordt afgesloten.

Advertentie – lees hieronder verder

Schadevergoeding beperken

car euros piggy

Vraagt de verkoper een schadevergoeding, dan beschik je wel eens over argumenten om die te laten beperken. Mogelijks kan je vooreerst zeggen dat je de algemene voorwaarden van de verkoper niet aanvaardde. Dat kan je bv. doen als die voorwaarden niet op het contract staan maar enkel op de website van de verkoper.

Je zou daarnaast eventueel ook kunnen zeggen dat de vergoeding die je garagist vraagt overdreven is of dat die niet kan worden gevraagd omdat er geen soortgelijk bedrag is overeengekomen voor het geval je garagist zelf een einde maakt aan het contract.

Er bestaat verder rechtspraak die zegt dat een verwijzing op de voorzijde van een bestelbon naar algemene voorwaarden op de achterzijde daarvan geldig is wanneer het gaat om contractvoorwaarden die ongebruikelijk of buitensporig zijn. Ook op die regel kan je wel eens wijzen om de gevraagde vergoeding te laten verminderen.

Hoe handelen?

Vraagt je garagist je een schadevergoeding, dan kan je (mede op basis van de vorige argumenten) proberen het bedrag van de schadevergoeding te laten beperken.  Gaat je garagist akkoord met een lagere vergoeding zet dan die afspraak ook op papier.

Deel dit artikel


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 30.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie