Een tweedehandswagen kopen in België of elders in Europa?

Algemeen wordt aangenomen dat een auto in België kopen het makkelijkst is. Zo vermijd je om nodeloos lange afstanden af te moeten leggen en komt er geen vervelende administratie bij kijken. Nochtans kan het – in bepaalde gevallen – interessant zijn om buiten de landsgrenzen te zoeken…

Een tweedehandswagen kopen in België of elders in Europa?

Als het aanbod van een bepaald model in het buitenland groter is, zal dat de gemiddelde verkoopprijs in principe lager liggen dan hier en zou het je toch weleens goedkoper kunnen uitkomen. Vormt het taalverschil niet voor problemen? Goed zo! Maar hou er wel nog steeds rekening mee dat je lang onderweg kan zijn om je potentiële nieuwe aankoop te gaan bezichtigen.

Vraag daarom op voorhand zoveel mogelijk documentatie op. Zoals (detail)foto’s, een kopie van de boorddocumenten en het onderhoudsboekje en eventueel zelfs een video van de auto terwijl die draait en rijdt. Op die manier verklein je de kans dat je zwaar teleurgesteld en met lege handen huiswaarts keert. Bereken meteen ook wat de totale rit heen en weer je zal kosten, alweer om te vermijden dat je uiteindelijk toch meer betaalt dan gepland.

Ben je ter plaatse? Neem dan – nog meer dan in eigen land – de tijd om het voertuig uitgebreid te analyseren en hou eventueel een gevulde enveloppe gereed om boven te halen. In dat geval kan je, indien je zeker van de aankoop, meteen afrekenen en de wagen meenemen zonder dat je nog een tweede keer moet terugkomen en dus opnieuw euro’s moet spenderen aan brandstof.

Een buitenlandse auto inschrijven

Een auto uit het buitenland in België inschrijven is niet meer zo lasting als vroeger. In theorie heb je enkel de aankoopfactuur (of een bewijs ervan) en het origineel inschrijvingsbewijs nodig, al raden we ten stelligste aan dat je ALLE documenten bijhoudt die relevant kunnen zijn. Want als je oog in oog komt te staan met een douanier met een mindere dag, is het soms nodig om alle mogelijke bewijzen boven te halen. We hebben het dan vooral over facturen, het gelijksvormigheidsattest en dergelijke meer. Ben je met alles in orde, dan zal de douanier het vignet 705 bij het roze aanvraagformulier tot inschrijving voegen.

Zoek je een auto buiten Europa, ga dan zeker eerst eens horen bij een douaneagentschap in de buurt en vraag de nodige informatie op betreffende de documenten die je nodig hebt. De procedure kan immers verschillen van land tot land.

Van plan om binnenkort een tweedehandsauto te kopen? Klik dan hier om het grootste zoekertjesaanbod van België te ontdekken! Je kan er niet enkel auto’s kopen maar ook gratis verkopen!

Ben je eerder geïnteresseerd in een nieuwe auto? Dan kan je op Gocar.be terecht om de ideale nieuwe stockwagen te vinden bij een verdeler in de buurt!