Wat zegt de wet?

Waarom een e-mail niet altijd volstaat als bewijs

Een kandidaat-koper stuurt je een email of sms waarin die bevestigt de tweedehandswagen die je verkoopt te zullen kopen. Is de koper dan door die e-mail gebonden of kan hij zich nadien nog altijd bedenken?

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be) | Gepubliceerd op 13 feb. 2022 | Leestijd: 3 min

Stel: je biedt je tweedehandswagen te koop aan via een website. Een geïnteresseerde kandidaat-koper stuurt je een sms of mail waarin die bevestigt tot de aankoop te willen overgaan. Nadien blijkt echter dat de koper niet meer opdaagt en uiteindelijk niet wil kopen. Wat is dan de waarde van de sms of e-mail?

Particulier

laptop

Advertentie – lees hieronder verder

Is de koper een particulier, dan zal diens mail of sms meestal niet volstaan om het bewijs te leveren van de koop. De wet zegt nu eenmaal dat je voor rechtshandelingen met een waarde van meer dan 3500 euro een schriftelijk bewijs moet hebben (lees : een echt contract) dat ook nog eens voldoet aan een aantal wettelijke spelregels (bv. het moet opgesteld worden in twee originele exemplaren).

Iets anders is het als je de wagen voor maximaal 3.500 euro verkoopt.  In dat geval kan je het bewijs wel leveren via een mail.

Ondernemer

Occasion Audi

Wil een vennootschap of een ondernemer (in het kader van zijn beroep) je tweedehandswagen kopen, dan geldt een andere regeling.  In dat geval ben je wel meer vooruit met de sms of mail van de kandidaat-koper. Je kan daarmee dan wel het bewijs van de aankoop leveren en dat ook voor overeenkomsten met een waarde van meer dan 3.500 euro.

De koper bedenkt zich

Kan je de aankoop bewijzen en wil de koper toch niet kopen dan kan je voor de rechtbank de ontbinding van de koop vragen. Je kan dan meteen een schadevergoeding vragen van de kandidaat-koper.

Je zou ook in onderling akkoord tot een oplossing kunnen komen waarbij je samen een einde maakt aan de koop en afspreekt dat de koper je daar een vergoeding voor betaalt.

Bied je voertuig te koop aan door hier te klikken

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie