Wat was er gebeurd?
Een fazant stak de weg over. Een automobilist die dat merkte remde plots om het dier te vermijden. De bestuurder van de wagen die achter hem reed had dit niet zien aankomen en kon op zijn beurt niet tijdig stoppen. Hij reed zijn voorganger aan. Beide voertuigen raakten hierdoor beschadigd. Naderhand ontstond er een discussie wie er precies aansprakelijk was voor het ongeval.
Wat besliste de rechter?
De bestuurder die remde voor de overstekende fazant werd uiteindelijk aansprakelijk gesteld voor het ongeval. Volgens de rechter mag een bestuurder namelijk niet plots remmen als dat niet nodig is om veiligheidsredenen. Volgens de rechter mag een bestuurder met andere woorden enkel plots remmen als dat nodig is voor de eigen veiligheid of die van anderen. In het geval van een overstekende fazant was dat volgens de rechter niet het geval.
Advertentie – lees hieronder verder
Wat te onthouden?
In de meeste gevallen ben je zelf aansprakelijk voor een ongeval dat wordt veroorzaakt doordat je plots remt voor een overstekend dier. Je kan van je achterligger namelijk niet verwachten dat die ook kan remmen. Het willen ‘redden’ van een overstekend dier kan je uiteindelijk dan ook wel eens duur te staan komen…
Politierechtbank Oost-Vlaanderen, afdeling Gent, 14 maart 2016, VAV, 2016, 72
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be