Wat zegt de wet?

Wie is aansprakelijk voor een ongeval als je remt voor een overstekend dier?

Tijdens een rit met je wagen merk je dat een dier plots de weg oploopt. Je remt hard om een aanrijding met het dier te vermijden waardoor een achterligger … tegen je aan rijdt. Wie is er in dat geval aansprakelijk voor het ongeval? Een vonnis van de politierechtbank in Gent gaat hierop in.

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be) | Gepubliceerd op 3 mei 2018 | Leestijd: 2 min

Wat was er gebeurd?

Een fazant stak de weg over. Een automobilist die dat merkte remde plots om het dier te vermijden. De bestuurder van de wagen die achter hem reed had dit niet zien aankomen en kon op zijn beurt niet tijdig stoppen. Hij reed zijn voorganger aan. Beide voertuigen raakten hierdoor beschadigd. Naderhand ontstond er een discussie wie er precies aansprakelijk was voor het ongeval.

Wat besliste de rechter?

De bestuurder die remde voor de overstekende fazant werd uiteindelijk aansprakelijk gesteld voor het ongeval. Volgens de rechter mag een bestuurder namelijk niet plots remmen als dat niet nodig is om veiligheidsredenen. Volgens de rechter mag een bestuurder met andere woorden enkel plots remmen als dat nodig is voor de eigen veiligheid of die van anderen. In het geval van een overstekende fazant was dat volgens de rechter niet het geval.

Advertentie – lees hieronder verder

Wat te onthouden?

In de meeste gevallen ben je zelf aansprakelijk voor een ongeval dat wordt veroorzaakt doordat je plots remt voor een overstekend dier. Je kan van je achterligger namelijk niet verwachten dat die ook kan remmen. Het willen ‘redden’ van een overstekend dier kan je uiteindelijk dan ook wel eens duur te staan komen…

Politierechtbank Oost-Vlaanderen, afdeling Gent, 14 maart 2016, VAV, 2016, 72

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon
Back top icon