Wat zegt de wet?

Wat als de aansprakelijkheid voor een ongeval wordt betwist?

Bij een verkeersongeval gebeurt het wel eens dat er een discussie ontstaat over wie daarvoor aansprakelijk is. Wat gebeurt er in dat geval precies? Komt de zaak uiteindelijk ook voor de rechtbank?

Jan Roodhooft, advocaat | Gepubliceerd op 30 mei 2022 | Leestijd: 3 min

Aanrijdingsformulier

Als je betrokken raakt in een verkeersongeval is het van groot belang om het Europees aanrijdingsformulier correct in te vullen.  Op basis van wat daarop staat zullen de verzekeraars nu eenmaal in belangrijke mate beslissen wie aansprakelijk is voor het ongeval.

Is het niet duidelijk wie aansprakelijk is of ben je het met de bevindingen van de verzekeraars niet eens, dan hoef je je bij hun standpunt niet neer te leggen.

Advertentie – lees hieronder verder

Rechtbank

tribunal rechtbank

Bij een blijvende discussie over de aansprakelijkheid heeft de politierechtbank uiteindelijk het laatste woord. Raak je betrokken in een dergelijke procedure, dan is het aangewezen dat je daarvoor een advocaat onder de arm neemt. Er zullen in die procedure nu eenmaal vaak zogenaamde conclusies worden genomen, er zal worden gepleit enz.

Weet overigens dat de uitspraak van de rechtbank niet noodzakelijk zwart/wit zal zijn maar dat het ook kan gebeuren dat elk van de bestuurders bv. deels voor het ongeval aansprakelijk wordt gesteld. Ook in deze procedure zal het opgestelde aanrijdingsformulier trouwens een zeer belangrijke rol spelen bij de beoordeling.

De kosten?

De kosten van de procedure zullen ten laste zijn van de verliezende partij.  Ook al win je de zaak, je eigen advocaat zal je zelf moeten betalen. Je ontvangt daarvoor als je wint wel een forfaitaire vergoeding (de rechtsplegingsvergoeding) van de andere partij. De kans is reëel dat je een rechtsbijstandsverzekering hebt bij je autoverzekering. Als dat het geval is, dan kan je verzekeringsmaatschappij (binnen bepaalde grenzen) deze kosten op zich nemen.

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie