Tijdens je huwelijk koop je samen met je echtgeno(o)t(e) een auto. Op het moment van het uiteengaan is het dan steevast de vraag wat er met de auto moet gebeuren en wie die desgevallend overneemt.
Echtscheiding door onderlinge toestemming
Bij een echtscheiding door onderlinge toestemming kan je onder elkaar een regeling treffen voor de wagen. Je kan bijvoorbeeld overeenkomen dat één van jullie deze overneemt tegen betaling van de helft van de waarde daarvan of je kan beslissen de wagen te verkopen en de opbrengst te delen.
Het tijdelijk gebruik vragen
Raak je het onderling niet eens en komt de zaak voor de rechtbank, dan kan je vragen dat de rechter je het voorlopig gebruik en genot toekent van de wagen. Je kan dat strikt gezien zelfs vragen voor een auto die de exclusieve eigendom is van je echtgenoot. Hou er rekening mee dat je later een gebruiksvergoeding moet betalen.
Advertentie – lees hieronder verder
De uiteindelijke verdeling
Bij de uiteindelijke verdeling is het huwelijksstelsel waaronder je trouwde belangrijk. Er moet worden nagegaan of de auto de exclusieve eigendom is van één van jullie, dan wel in de gemeenschap of onverdeeldheid valt.
Is de wagen van beiden dan probeert de notaris die eerst toe te bedelen aan één echtgenoot waarbij de andere een aantal andere goederen en/of een vergoeding krijgt. Lukt dat niet, dan kan de wagen zelfs openbaar worden verkocht. Je kan bij de notaris op dat moment ook eventueel een regeling treffen over de auto.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be