Een auto kopen of leasen?

Een auto kan je kopen maar ook leasen. In dit artikel geven we een kort overzicht van de mogelijkheden met de voor- en nadelen van elke formule.

Een auto kopen of leasen?

Leasing voor particulieren

In plaats van een voertuig te kopen (al dan niet op krediet) en het na enkele jaren te verkopen, kan de consument kiezen voor private leasing. Het basisprincipe: je huurt een voertuig voor meerdere jaren en voor een vast maandelijks bedrag, inclusief verzekering, belastingen en onderhoud. Het voordeel is dat je niet aan budgetbeheer moet doen. Het nadeel: de wagen is niet van jou en op het einde ben je hem kwijt (of kopen natuurlijk…).

Aankoop

Een auto kopen, kan op lange termijn aantrekkelijker zijn. Vanuit financieel oogpunt, maar ook omdat je niet aan een contract gebonden bent. Bij private leasing kan bij een vroegtijdige beëindiging van de overeenkomst een hoge boete worden opgelegd. Wie daarentegen een auto koopt, kan deze ook verkopen wanneer hij of zij bijvoorbeeld geld nodig heeft.

Leasing van een occasie

Het alternatief voor private leasing en een auto kopen, is het leasen van een tweedehandswagen. De door de startup Lizy voorgestelde formule, bestemd voor KMO’s en ondernemers, biedt voertuigen van de merken van de VW Group aan voor een huurprijs die 15 tot 40% goedkoper is dan het equivalent wat nieuwe voertuigen betreft.