Sinds juli 2010 is België overgestapt op het rijbewijs type “kredietkaart”. Om veiligheidsredenen is dit rijbewijs – net als de identiteitskaart – niet meer levenslang geldig, maar slechts voor een periode van 10 jaar, waarna het vernieuwd moet worden. Het is natuurlijk niet nodig om de examens opnieuw af te leggen, maar gewoon een administratieve vervangingsprocedure.
De formule van dit rijbewijs werd in 2013 veralgemeend, wat betekent dat sinds vorig jaar jaarlijks tienduizenden Belgen hun rijbewijs moesten vernieuwen. Voor 2023 wordt hun aantal geschat op 425.000. Het probleem voor bestuurders is dat er, in tegenstelling tot de identiteitskaart, geen uitnodiging voor de vernieuwing van het rijbewijs wordt verstuurd. Het vernieuwen van het document is dus de verantwoordelijkheid van elke bestuurder zelf.
12.000 mensen zonder rijbewijs
Dit ontbreken van een herinnering op de vervaldatum is waarschijnlijk de oorzaak van de vergissingen. De minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) gaf immers in het parlement toe dat van de 23.706 rijbewijzen die tussen juli 2010 en eind 2011 werden afgegeven, er 12.139 nog niet verlengd waren… Toegegeven, sommige mensen wonen misschien niet meer in België of zijn ondertussen overleden, maar deze cijfers roepen vragen op over de balans voor de volgende jaren.
Advertentie – lees hieronder verder
Georges Gilkinet zal echter proberen de situatie te verhelpen via herinneringsbrieven die naar de bestuurders zullen worden gestuurd waarvan het rijbewijs over enkele maanden verloopt. De brief bevat informatie over de verlengingsprocedure. Ook is er een online aanvraagprocedure voor de verlenging ontwikkeld.
Zwaardere boetes
Toch zal het invoeren van de terugroepacties het probleem van bestuurders die zonder geldig rijbewijs rijden niet volledig oplossen. Dit soort situaties is echter bijzonder kritiek voor de bestuurder die in gebreke blijft, omdat bij een controle een ongeldig rijbewijs wordt gelijkgesteld met het ontbreken van een rijbewijs of een in beslag genomen rijbewijs. Rijden zonder rijbewijs is een ernstige overtreding van de wegcode en na een ongeval weigeren sommige verzekeraars tussen te komen.
Daarom wil de overheid deze situatie nu zo snel mogelijk oplossen. En een van de manieren zal zijn om nalatigheid strenger te bestraffen. Als rijden zonder rijbewijs al bestraft wordt met 2 jaar cel en tot 2.000 euro boete, voorziet een wetsvoorstel van CD&V om de overschrijding van de geldigheid van een rijbewijs te bestraffen met progressieve boetes variërend van 10 tot 500 euro. De CD&V hoopt dat zijn project eind dit jaar in werking kan treden.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be