Politiek
Donald Trump heeft de daad bij zijn dreigementen gevoerd en heft nu 25% invoerrechten op auto’s en onderdelen die de VS binnenkomen. Maar is dat genoeg om fabrikanten terug naar Amerika te lokken en oude fabrieken weer op te starten? Eén ding is zeker: de prijzen zullen fors stijgen – iets waar Trump, naar eigen zeggen, “niets om geeft”.
In Colfontaine hebben de autoriteiten zopas een nieuwe testbank ingehuldigd om de uitstoot van verbrandings- en hybridewagens onder de loep te nemen. Doel: nagaan of voertuigen op de weg echt voldoen aan de normen. Want de schaduw van Dieselgate blijft hardnekkig hangen.
Het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie hebben net een akkoord bereikt over de hervorming van het rijbewijs in Europa. Digitalisering, een proefperiode en een lagere leeftijd voor bepaalde voertuigcategorieën: dit zijn de belangrijkste veranderingen die Europese bestuurders te wachten staan.
Europa heeft zopas zijn plan ontvouwd om zijn auto-industrie te redden, want die is ‘in levensgevaar’. Op de agenda: aankoopsteun, subsidies voor batterijproducenten, drie jaar uitstel voor de CO2-quota... en een evaluatie eind dit jaar van de uitfasering van verbrandingsmotoren tegen 2035. Heeft de verbrandingsmotor zijn laatste woord nog niet gezegd?
In 2024 heeft Vlaanderen 6.000 laadpalen geïnstalleerd op zijn grondgebied, tegenover iets meer dan 700 in Wallonië. Het onevenwicht tussen de gewesten dat al eerder aan de kaak werd gesteld, blijft dus groeien. Dat gaat ten koste van de automobilisten en de transitie.
Terwijl regeringen bezuinigen op steun voor elektrische auto’s, doet één EU-land het tegenovergestelde. Het trekt 400 miljoen euro uit voor subsidies, oplopend tot 10.000 euro per voertuig. Een voorbeeld om te volgen?
Eind januari is de Europese Commissie een dialoog gestart met autofabrikanten om de Europese auto-industrie te redden. Volgens meerdere bronnen zou er sprake zijn van het blijven toestaan van de verkoop van nieuwe oplaadbare hybride auto’s na 1 januari 2035. Hoe zit dat precies?
Rijhulpsystemen hebben hun weg gevonden naar onze auto’s en zullen de komende jaren alleen maar toenemen. Ze zijn bedoeld om ongevallen te voorkomen, maar maken auto’s ook duurder. Maar zijn ze echt nuttig? Veel Belgen vinden sommige systemen overbodig - soms zelfs gevaarlijk.