Ondanks beloftes om het onevenwicht weg te werken, blijft de kloof tussen Vlaanderen en Wallonië op het vlak van laadinfrastructuur groeien. En niet zomaar een beetje. Volgens cijfers die de IPM-groep publiceerde, telde Wallonië begin 2024 2.100 laadstations, tegenover 12.000 in Vlaanderen. Dit is serieuze verschil is nog groter geworden: eind 2024 had Wallonië iets meer dan 717 nieuwe laadstations geïnstalleerd (2.817 in totaal) en Vlaanderen... 6.000 (dus 18.000 in totaal).
Dit staat in schril contrast met Vlaanderen, dat zich tien keer sneller uitrust en intussen al zes keer zoveel laadpalen heeft als Wallonië.

Laadwoestijn?
De federale steunmaatregelen voor de installatie van laadpunten (op een bepaald moment tot 200% fiscale aftrekbaarheid, maar nadien afgebouwd) bleken dus niet voldoende om het zuiden van het land vooruit te helpen. Op veel plaatsen blijft Wallonië een laadwoestijn, met gemeentes die nog geen tien laadpalen hebben. Erger nog, volgens het Belgian Mobility Dashboard van het VBO en FEBIAC, hebben sommige gemeentes (achttien om precies te zijn) zelfs geen enkele laadpaal.
Advertentie – lees hieronder verder
Dit gebrek aan infrastructuur heeft natuurlijk een impact op de verkoop van elektrische auto’s in het zuiden van het land. Los van het feit dat de meeste leasingmaatschappijen in Vlaanderen gevestigd zijn, zal het gebrek aan beschikbare laadinfrastructuur automobilisten ook niet overtuigen om over te schakelen op elektrische auto’s.
23ste plaats
Volgens het Belgian Mobility Dashboard tellen 12 Belgische gemeentes meer dan 200 laadpalen op hun grondgebied, maar geen enkele daarvan is Waals. De eerste elf zijn allemaal Vlaams, de laatste ligt in onze hoofdstad Brussel.

Om een Waalse stad of gemeente te vinden, moet je al zakken naar de 23ste plaats: Luik, met slechts 137 laadpalen voor 200.000 inwoners en een agglomeratie van 700.000 mensen. Gent heeft er bijvoorbeeld 1.178. De dichtheid van het netwerk kan nog anders worden voorgesteld: in Wallonië zijn er 0,16 laadstations per km2, tegenover 1,34 in Vlaanderen en 58 in Brussel.
Echte boost?
De Waalse minister van Mobiliteit, François Desquesnes (Les Engagés), wil het probleem aanpakken en heeft daarvoor een medewerker aangeworven die voor de Vlaamse overheid heeft gewerkt aan de installatie van laadpalen in het noorden van het land. Het idee is om op een andere manier te werken, simpelweg door gebieden te identificeren waar het netwerk al voldoende ontwikkeld is om laadpalen te installeren. Er hoeft dus niet gewacht te worden tot het netwerk aangepast is om er laadpalen te plaatsen. Hopelijk blijft het dossier deze keer bovenaan de stapel van de besluitvormers liggen...
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be