Voor veel Belgen betekent een rijbewijs behalen automatisch een bezoek aan een rijschool. Dat is een dure oplossing, maar zou sneller gaan en beter helpen bij de voorbereiding op het praktijkexamen. Kortom, veel kandidaten zien de rijschool als een belangrijke bondgenoot op weg naar hun rijbewijs.
Er zijn heel wat aanbieders van rijopleidingen maar niet elke rijschool is even betrouwbaar, vindt Testaankoop. De consumentenorganisatie voerde een onderzoek uit naar de werkwijze van rijscholen in heel België en kwam met alarmerende bevindingen over misleidende en illegale praktijken. Wat is er aan de hand?

Overtredingen bij 12 op de 13
Volgens Testaankoop lijkt de rijschoolsector op een jungle waar straffeloosheid heerst. De organisatie onderzocht de algemene voorwaarden van dertien rijscholen en stelde in twaalf gevallen misbruiken en overtredingen vast – de overgrote meerderheid dus. Maar welke overtredingen werden precies opgemerkt? Testaankoop spreekt van buitensporige administratiekosten, onrechtvaardige annuleringsvoorwaarden, illegale betalingsvoorwaarden en een overdreven beperking van de aansprakelijkheid van rijscholen.
Advertentie – lees hieronder verder
Het onderzoek vond plaats in de herfst van 2024. Testaankoop vroeg de federaties van de rijscholen om aanpassingen door te voeren. Maar tevergeefs: de federaties en drie rijscholen reageerden, maar slechts één rijschool paste haar regels aan. Daarom heeft Testaankoop een klacht ingediend bij de Economische Inspectie.
In de praktijk
De onregelmatigheden die Testaankoop vaststelde, zijn verre van triviaal. Sommige rijscholen eisen bijvoorbeeld dat een les minstens zeven dagen op voorhand wordt geannuleerd, zonder uitzonderingen – zelfs een doktersbriefje of een overlijdensattest wordt niet geaccepteerd. Het resultaat? De leerling moet betalen. Testaankoop benadrukt echter dat zulke situaties onder overmacht vallen en dat rijscholen deze annuleringsredenen niet mogen weigeren.
Tegelijk geven rijscholen zichzelf wel het recht om de lessen te annuleren, of dit nu wel of niet door overmacht komt. Dit schept een zeer onevenwichtige machtsverhouding die niet zou mogen bestaan.

Ook problemen met prijsbeleid
Testaankoop wijst daarnaast op het illegale prijsbeleid. Zo blijkt uit het onderzoek dat vijf van de dertien rijscholen eenzijdig hun tarieven kunnen aanpassen, wat volgens de consumentenorganisatie simpelweg verboden is. Nog erger: drie rijscholen gaven aan niet verantwoordelijk te zijn voor de juistheid van de informatie die hun instructeurs geven. Dat is niet alleen schokkend, maar ook onwettig, aangezien rijscholen wettelijk verplicht zijn om correcte informatie te verstrekken.
Testaankoop roept op tot een strengere regulering van de sector en systematische controles. Testaankoop heeft enkele voorstellen gestuurd naar de FOD Mobiliteit en naar de federale en regionale ministers van Mobiliteit. Wat de federaties hebben geantwoord, heeft Testaankoop niet bekendgemaakt.
We kunnen het alleen maar eens zijn met de redenering van Testaankoop en de vraag om een betere regulering. Een rijbewijs halen is tegenwoordig (te) duur en als er misbruik wordt gemaakt van de kandidaat-bestuurder, is dat simpelweg onaanvaardbaar. Een rijbewijs is immers vaak ook een toegangsticket voor een job. En aangezien de regering werklozen aan het werk wil krijgen...
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be