Google verandert auto’s in dashcams met deze app

Steeds meer Belgen gebruiken een dashcam om discussies na een ongeval te vermijden. Maar nu komt Google met een open source-app die de ingebouwde camera’s van auto’s gebruikt om alles onderweg te filmen. Dashcams voor iedereen? Dat kan, als de constructeurs meewillen.

Gepubliceerd op 21 april 2025
Leestijd : 2 min
Google verandert auto’s in dashcams met deze app

Dashcams duiken steeds vaker op: zo’n 11% van de Belgische automobilisten gebruikt er een om zich te beschermen tegen mogelijke problemen onderweg. Geen overbodige luxe, want vluchtmisdrijf komt almaar vaker voor, zeker nu steeds meer bestuurders zonder rijbewijs of verzekering rondrijden.

Toch moet je vandaag nog altijd een losse dashcam installeren om je ritten te filmen. In België mag dat – in tegenstelling tot sommige andere Europese landen – maar het systeem zit meestal niet in de auto ingebouwd. Een paar merken bieden dat wel aan, maar ze zijn op één hand te tellen. In de meeste gevallen moet je dus zelf een aparte camera kopen en die aan het dashboard of de voorruit bevestigen.

2149149644

Google brengt verandering

Google wil dat anders aanpakken, met een app voor Android Automotive – het ingebouwde besturingssysteem dat je vindt in sommige recente modellen van bijvoorbeeld Renault en Volvo. In tegenstelling tot Android Auto of Apple CarPlay, die je smartphone spiegelen op het scherm, zit Android Automotive rechtstreeks in het infotainmentsysteem van de auto. Daardoor heeft het toegang tot de ingebouwde camera’s, die je waarschuwen voor een botsing (front assist) of helpen te parkeren.

Advertentie – lees hieronder verder

De nieuwe app van Google is open source en neemt automatisch al je ritten op. Voor autobouwers is dat een extra verkoopargument, voor wie al een dashcam gebruikt een slimme vervanger. De interface is volledig instelbaar: je kiest zelf de beeldkwaliteit, hoe lang je de opnames bewaart en waar je ze opslaat (op het interne geheugen, een SD-kaart enzovoort).

331897_New_Volvo_XC90_interior

Voor iedereen beschikbaar?

Tot daar klinkt het dus als een goed idee: bestuurders die dat willen, zouden de functie gewoon kunnen activeren. Maar zo eenvoudig is het helaas niet. In de praktijk is de app alleen beschikbaar via de Google Play Store – dus alleen op Android-besturingssystemen – én moet de constructeur toestaan dat je ze installeert op het infotainmentsysteem. Uiteindelijk is het de autobouwer die beslist of je de app kunt gebruiken of niet.

Precies daar wringt het schoentje. Het is lang niet zeker of constructeurs die vrijheid ook echt willen geven. Ze moeten namelijk rekening houden met het juridische kader rond dashcams, die niet in alle landen toegelaten zijn.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Door David Leclercq Autojournalist
Gocar marketplace
Vous cherchez un véhicule neuf ou d'occasion ?
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Gocar newsletters
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!