Met dit plan wil Europa de elektrische auto stimuleren en de druk op autobouwers verlagen

De Europese Unie heeft eindelijk geluisterd naar de autoconstructeurs en geeft meer ademruimte, terwijl ze tegelijkertijd de elektrische auto stimuleert. Wat is er beslist?

Gepubliceerd op 4 maart 2025
Leestijd : 4 min
Met dit plan wil Europa de elektrische auto stimuleren en de druk op autobouwers verlagen

De Europese auto-industrie verkeert in zwaar weer. Ze zit klem tussen de Chinese en Amerikaanse constructeurs, maar lijdt ook onder het zeer strenge Europese beleid voor de transitie naar elektrische auto’s en de sterk gereduceerde CO2-quota, waardoor vanaf dit jaar gigantische boetes dreigen. 

Constructeurs op het oude continent roepen Brussel al maanden op om de regels te veranderen en te versoepelen, met als argument dat het (buitensporige) aantal regels hun concurrentievermogen ondermijnt op een moment dat de industrie op een cruciaal punt in haar geschiedenis staat.

Daarom heeft de EU een “strategische dialoog” gevoerd met autoconstructeurs, toeleveranciers en andere belanghebbenden in de autosector om de verplichtingen voor de sector te heroverwegen. Het doel is om de Europese autofabrikanten in staat te stellen door te gaan met de elektrische transformatie van hun gamma, te concurreren met Chinese en Amerikaanse constructeurs en tegelijk jobs op het continent te behouden. Een hele knoop om te ontwarren.

batteriemontage-kamenz-03-w1680xh945-cutout - copie

Advertentie – lees hieronder verder

Meerdere maatregelen

Daarom zal de Europese Commissie haar 27 lidstaten voorstellen om maatregelen te nemen die de transitie naar elektrische auto’s versnellen, vooral bij bedrijven, die goed zijn voor 60% van de inschrijvingen van nieuwe auto’s. De details van de maatregelen zijn nog niet bekend, maar de Europese Commissie zal samen met elke lidstaat nagaan wat de beste manier is om aankoopsteun of voordeligere financieringen voor deze voertuigen te bieden. Er wordt ook voorgesteld om deze auto’s vrij te stellen van verkeersbelasting. Het Belgische systeem heeft de Europese instellingen ongetwijfeld geïnspireerd. Maar het ‘toppunt’ is wel dat Wallonië op 1 juli 2025 zijn belastingsysteem verandert en de elektrische auto’s zwaarder belast bij hun inschrijving.

Verkoop blijft dalen

De maatregelen moeten snel worden ingevoerd, want de verkoop van elektrische wagens daalde in 2024 met 5,9%. Er is dus werk aan de winkel, niet alleen voor het aanbod van elektrische auto’s. Volgens analisten is ook het gebrek aan laadinfrastructuur een oorzaak. De dalende trend blijft volgens prognoses ook in 2025 duren.

5-genese-e-3008

Kosten verlagen, ook voor batterijen

Dat is nog niet alles. Naast stimuleringsregelingen voor de aanschaf van elektrische auto’s, weet Europa ook dat het strategische maatregelen moet nemen voor zijn industrie. Dit geldt in het bijzonder voor batterijen. Daarom komen er steunmaatregelen voor Europese batterijproducenten en de recyclagesector. Er zullen ook speciale voorwaarden gelden voor buitenlandse constructeurs, op voorwaarde dat ze samenwerken met Europese fabrikanten. We weten niet of dit zover zal gaan als de verplichte joint ventures, zoals in China.

Het idee van Luca de Meo, CEO van Renault, die opriep tot de oprichting van een Airbus voor elektrische auto’s, is duidelijk ook gehoord. Maar het is omgezet op een andere manier. Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, zei dat de gesprekken vooral rond innovatie draaiden. “We hebben een grote impuls nodig voor hardware en software voor autonoom rijden. We weten dat er sterke concurrentie is op dit gebied”, zei ze. Als onderdeel hiervan wordt een alliantie opgericht om “middelen, software, chips, microprocessors en alle technologie die autonoom onbemand rijden mogelijk maakt, te bundelen”. Ze beloofde ook om “de regels voor de invoering van autonoom rijden te verfijnen” om een snellere invoering te garanderen.

bmw

CO2-beperkingen drie jaar uitgesteld

Tot slot is er nog een ingrijpende maatregel: de CO2-quota die in 2025 zouden gelden, worden uitgesteld. Autofabrikanten zouden dit jaar hun CO2-uitstoot met gemiddeld 15% moeten verlagen, zoals bepaald in 2019. Dit zou neerkomen op een maximale uitstoot van 93,6 g/km per auto, met boetes van 90 euro per verkochte auto bij elke gram te veel. Naar verluidt zou het Volkswagen zelfs 1.000 euro per auto kosten.

Volgens autofabrikanten konden de boetes in een worstcasescenario oplopen tot 16 miljard euro in 2025. De fabrikanten hebben echter een worstcasescenario geschetst, waarbij de werkelijkheid volgens analisten waarschijnlijk veel lager ligt, eerder in de buurt van 3 of 4 miljard euro. 

Hier komt verandering in. De EU heeft nu besloten dat autoconstructeurs hun gemiddelde uitstoot van 2025 tot 2027 mogen groeperen. De doelstellingen blijven ongewijzigd, maar de inspanning wordt gespreid. Dit is echter slecht nieuws voor constructeurs zoals Tesla en Geely, die nu al aan de normen voldoen en hun overtollige emissierechten hadden willen verkopen. Europa giet dus veel water bij de wijn. Hopelijk zorgen deze maatregelen ervoor dat autofabrikanten de elektrische transitie succesvol doorzetten.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Lees meer over
Door David Leclercq Autojournalist
Gocar marketplace
Vous cherchez un véhicule neuf ou d'occasion ?
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Gocar newsletters
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!