Technologie in auto’s wordt grotendeels ingezet om de veiligheid van bestuurders en andere weggebruikers te verbeteren. We herinneren ons de introductie van ABS, later ESP, en de verplichte hoofdsteunen en gordelspanners. Sindsdien is de technologie in auto’s gestaag geëvolueerd. Meer recent verplichtte Europa systemen zoals rijstrookassistentie en verkeersbordherkenning. In juli 2024 kwamen daar intelligente cruisecontrol, een geavanceerd noodstopsysteem, rijstrookbewaking en detectie van afleiding bij de bestuurder bij. En er komt nog meer: vanaf juli 2026 worden in totaal vijftien nieuwe systemen verplicht volgens de Europese regelgeving.
Zijn deze systemen altijd even geschikt? Belgische bestuurders lijken niet overtuigd. Volgens SudInfo ontvangt VIAS, het Belgische instituut voor verkeersveiligheid, regelmatig klachten over deze rijhulpmiddelen.

Twee assistenten geviseerd
Twee rijhulpsystemen wekken bijzonder veel frustratie bij Belgische bestuurders. De grootste ergernis? De intelligente snelheidsbegrenzer, die vaak fouten maakt en de snelheid onbedoeld verhoogt of verlaagt. Dit foutengevoelige gedrag gebeurt vooral bij wegwerkzaamheden: aanvankelijk wordt de snelheidslimiet correct toegepast, maar daarna niet meer. Dat kan vervelend zijn - zeker als je niet oplet en de politie in de buurt is. Volgens VIAS zijn er talloze meldingen van specifieke locaties waar dit probleem zich voordoet, vooral in stedelijke omgeving.
Advertentie – lees hieronder verder
Niet alleen de snelheidsbegrenzer krijgt kritiek. Veel bestuurders klagen ook over het waarschuwingssysteem voor het onbedoeld verlaten van de rijstrook - ofwel de rijstrookassistent - die vaak te abrupt ingrijpt en bestuurders verrast.
Zijn Belgen slechte chauffeurs, of is de technologie simpelweg niet goed afgestemd? Het lijkt eerder het laatste. Tijdens onze tests stuiten we regelmatig op dezelfde problemen, wat de kritiek van Belgische bestuurders volledig rechtvaardigt.
Sommige modellen hebben een merkbaar slechtere afstelling dan andere. Vooral de rijstrookassistent kan problematisch zijn: in sommige auto’s moet je onnodig veel kracht zetten op het stuur om de ingreep te corrigeren. Het voelt alsof je tegen het stuur vecht - niet veilig, niet efficiënt en vooral gevaarlijk, omdat het onverwacht gebeurt.

Kunnen we de klok terugdraaien?
Volgens VIAS zijn deze maatregelen te snel ingevoerd, en blijken sommige zelfs contraproductief. Maar kunnen we nog terug? VIAS geeft deze bevindingen door aan de FOD Mobiliteit, die ze op haar beurt naar de Europese Unie moet sturen. Maar of dat iets zal veranderen? Dat blijft twijfelachtig. Besluiten worden zelden herzien. Hierdoor zou zelfs het inzetprogramma voor toekomstige rijhulpsystemen onder GSR2 op losse schroeven komen te staan. Bijna ondenkbaar. Een typisch geval waarin Europa mogelijk meer kwaad dan goed doet.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be