De Amerikaanse president Donald Trump en de zijnen laten er geen gras over groeien. Zowat alles wat naar ecologisch bewustzijn ruikt, met op de schop, en zo zijn meteen ook de elektrische auto’s in het vizier beland.
Zo heeft de General Services Administration (GSA), de vastgoeddienst van de federale overheid, de opdracht gekregen om haar oplaadpunten voor elektrische auto’s af te schakelen. Het gaat om alle laders die zich bevinden op overheidsdomein, in totaal ongeveer 8.000 laadpunten, zo bericht de gespecialiseerde Amerikaanse website Inside EV’s. Meteen is ook de website waarop deze laadpunten op een kaart zichtbaar zijn offline gehaald.
Vorig beleid terugdraaien
Daarmee draait de nieuwe regering het werk van de vorige regering, onder leiding van president Joe Biden, terug. Die was net begonnen aan een campagne om net meer laadpalen te installeren bij overheidsdiensten, zowel voor het eigen wagenpark als voor de privéwagens van werknemers. Dit kaderde in het plan om het gebruik van verbrandingsmotoren en fossiele brandstoffen bij de overheid te reduceren. Er was een investeringsbedrag van 975 miljoen dollar klaargezet om de helft van het park, in totaal goed voor zo’n 650.000 voertuigen te vervangen door elektrische.
Terwijl de nieuwe regering de ambitie heeft om zeer zwaar te snoeien in de overheidsuitgaven, vernietigt ze hiermee wel gedane investeringen. Niet alleen omdat de laadpalen ongebruikt zullen blijven, maar vooral ook het reeds geëlektrificeerde deel van het wagenpark van de overheid. Deze kunnen niet langer opgeladen worden en worden dus onbruikbaar. Vooralsnog worden de laadpunten niet verwijderd, maar wel afgeschakeld.
Advertentie – lees hieronder verder

Projecten geschrapt
De actie kadert in een grotere ambitie om de klok van de elektrificatie terug te draaien, of ten minste stil te zetten. Vorige week nog schrapte het Ministerie van Transport in de VS een overheidsprogramma, genaamd National Electric Vehicle Infrastructure (NEVI), voor de uitrol van een nationaal netwerk van laadpalen, goed voor een investering van 5 miljard dollar.
Wat dit betekent voor reeds opgestarte projecten, is nog niet duidelijk. Het is erg waarschijnlijk dat het tot rechtszaken komt wegens contractbreuk. Het NEVI-project werd al 2 jaar geleden opgestart, in het kader van de Inflation Reduction Act van de regering van de vorige president Joe Biden.
Van de 1.000 geplande laadstations in dit kader zijn er vandaag wel nog maar 57 operationeel. De bouw, die onder de verantwoordelijkheid van de afzonderlijke staten valt, verloopt door de band genomen erg traag. De reden hiervoor is dat de regionale overheden geen ervaring hebben met dit type mobiliteitsinfrastructuur.
Quid Tesla?
Dat Donald Trump de elektrische auto in het vizier neemt, is opvallend, gezien zijn nauwe connectie met Elon Musk. Die is zowel eigenaar van Tesla als hoofd van het nieuwe Department of Government Efficiency (DOGE), dat belast is met een drastische afslanking van het overheidsapparaat. Vele waarnemers noemen Musk zelfs de onofficiële vicepresident.
Uitgerekend Tesla heeft het minst te lijden onder het afschakelen van laadpunten, omdat de Amerikaanse autofabrikant over zijn eigen netwerk van snellaadstations (‘Superchargers’) beschikt.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be