Mobiliteit

Op het trottoir fietsen: mag dat?

Is het fietspad niet berijdbaar of onbestaand? Of is het verkeer zo druk dat je een aanrijding vreest? Wil je op het trottoir fietsen? Let op, want het is niet altijd toegelaten en er zijn voorwaarden aan verbonden. Of je nu op een klassieke, een elektrische of een gemotoriseerde fiets rijdt, denk eraan dat je … Continue reading “Op het trottoir fietsen: mag dat?”

Lise Leroy | Gepubliceerd op 2 nov. 2017 | Leestijd: 5 min

Is het fietspad niet berijdbaar of onbestaand? Of is het verkeer zo druk dat je een aanrijding vreest? Wil je op het trottoir fietsen? Let op, want het is niet altijd toegelaten en er zijn voorwaarden aan verbonden.

Of je nu op een klassieke, een elektrische of een gemotoriseerde fiets rijdt, denk eraan dat je altijd de verkeersregels voor fietsers moet respecteren. In uitzonderlijke gevallen mag je je ook op het trottoir verplaatsen.

Advertentie – lees hieronder verder

Maar als je met een Speed Pedelec rijdt, dan zijn de verkeersregels op bromfietsen van toepassing.

Is op het fietspad rijden echt verplicht?

Je moet altijd op het fietspad rijden, als er één beschikbaar en berijdbaar is. Soms zijn fietspaden in zeer slechte staat en betekenen ze een gevaar voor de fietsers. In dat geval zijn ze ‘niet berijdbaar’ en moet je ze niet verplicht gebruiken.

Geen fietspad! Wat nu?

Als het fietspad niet berijdbaar of onbestaand is, dan mag je rijden:

  • op gelijkgrondse bermen
  • op parkeerstroken
  • op de rijbaan

Je mag ook op een bijzondere overrijdbare bedding of in de busstrook rijden indien het symbool van een fiets afgebeeld is (op een bijkomend verkeersbord of op een bord F17 of F18).

                                       
                         F17                                                                       F18

Wanneer mag ik op het trottoir rijden?

Kinderen die jonger zijn dan 9 jaar mogen altijd op het trottoir rijden met een kleine kinderfiets. Kinderfietsen moeten een wieldiameter hebben van maximum 50 cm, banden niet inbegrepen. Andere fietsers hebben daarentegen niet dezelfde rechten. Je mag enkel op het trottoir rijden op voorwaarde dat:

  • het fietspad onbestaand of niet berijdbaar is
  • de weg niet in een bebouwde kom ligt
  • je je rechts van de richting die je volgt, bevindt. Anders gezegd: geen sprake van dat je op het linkse trottoir fietst.

Opgelet: wanneer je op het trottoir rijdt, moet je verplicht voorrang verlenen aan de andere gebruikers van het trottoir. Maar als je naast je fiets stapt, dan wordt het niet als vervoermiddel aanzien. Je kunt het trottoir dan vrij gebruiken. Vind je het verkeer te druk en gevaarlijk, dan kan dit een oplossing zijn.

 

En wat als ik een hoverboard, Segway, solowheel of een (elektrische) step gebruik?

Al deze toestellen worden door de wegcode aanzien als ‘voortbewegingstoestellen’ zolang ze de snelheid van 18 km/u niet overschrijden. Je mag ze op het trottoir gebruiken op voorwaarde dat je je niet sneller dan aan ‘wandeltempo’ verplaatst, anders gezegd tegen 6 km/u wat gelijk staat aan de snelheid van de snelste voetgangers. Wil je sneller rijden, dan moet je de rijbaan opgaan et de verkeersregels voor fietsers respecteren.

Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op: telefonisch via 02/286.33.84 of via mail op touringinfo@touring.be .

Lees ook:

 

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon