Een nieuwe auto betalen: met overschrijving of financiering?

Een auto in één keer betalen, is voor de meeste mensen niet doenbaar. Zij die het wel kunnen, hebben geluk want het is de meest 'bevredigende' manier om zo'n aankoop te doen. Het alternatief is dan een of andere vorm van financiering. 

Een nieuwe auto betalen: met overschrijving of financiering?

De verschillende formules gaan van de betaling van een voorschot plus een maandelijkse aflossing tot een maandelijkse aflossing plus het betalen van een groot eindbedrag tegen het einde van de aflossingsdatum. Meestal spreken we in dat laatste geval over de waarde van het voertuig bij overname.

Ga je lenen bij de bank, dan kies je best voor een standaard autolening voor nieuwe wagens. In dat geval zijn de terugbetalingsvoorwaarden gunstig maar kan je ook ‘maar’ 85% van de in totaal te betalen som opvragen. Het volledige bedrag lenen gaat ook, maar dat is een andere formule en die kost meer. Voor beide gevallen bestaat in ieder geval een clausule die stipuleert dat de uitlener eigenaar van het voertuig blijft tot alles is terubetaald. Vergelijk in ieder geval grondig wat het je allemaal op jaarbasis zal kosten en speel ook de banken tegen elkaar uit.

Bij de dealer?

Autohandelaars zullen je ook voorstellen tot financiering doen. Als de formule je aanstaat, is dit ook een mogelijkheid, maar ook hier is vergelijken weer een absolute must. Let vooral op bij kredietmogelijkheden waarbij je, na een eerste aflossing van 15% van de aankoopprijs, daarna maandelijks slechts een klein bedrag moet betalen. Dat is tot de laatste maand waarin het nog af te betalen bedrag ineens een gigantisch pak hoger ligt, soms tot wel 50% (!) van de waarde… Lees dus ALTIJD de kleine lettertjes (soms is er sprake van een maximale jaarlijkse kilometerstand!) en laat je zeker niet opjagen…

Van plan om binnenkort een tweedehandsauto te kopen? Klik dan hier om het grootste zoekertjesaanbod van België te ontdekken! Je kan er niet enkel auto’s kopen maar ook gratis verkopen!

Ben je eerder geïnteresseerd in een nieuwe auto? Dan kan je op Gocar.be terecht om de ideale nieuwe stockwagen te vinden bij een verdeler in de buurt!