Een nieuwe auto kopen

Hoe zit het met de garantie van een nieuwe auto?

Elke nieuwe auto is gedekt door een garantie. Dat houdt in dat je een hele tijd lang zelf niets zal moeten betalen als er fabrieksfouten en andere (mechanische) mankementen de kop opsteken. Alles wat met slijtage te maken heeft (ruitenwissers, banden, remmen enzovoort) zijn voor eigen rekening.

Gocar.be | Gepubliceerd op 18 nov. 2016 | Leestijd: 3 min

Garanties zijn uiteraard beperkt in tijd en bij de meeste automerken ook in aantal afgelegde kilometers. De verschillen tussen constructeurs kunnen trouwens enorm zijn. Van 2 jaar garantie (het wettelijke minimum) of 100.000 km tot wel 7 jaar garantie met een onbeperkt aantal kilometer. Ook zijn er merken die behalve de garantie ook pechverhelping (in heel Europa) cadeau doen en bij de meeste handelaars kan je de standaardgarantie (tegen betaling) laten verlengen in tijd.

Wanneer van start?

Advertentie – lees hieronder verder

De garantie loopt vanaf het moment dat de auto geleverd is. Heb je binnen een halfjaar al problemen, gaat men er meestal van uit dat de fout al bij de levering bestond. Bij twijfel is het in ieder geval aan de verkoper om te bewijzen dat de fout bij de bestuurder ligt en niet omgekeerd. Duikt er ná een halfjaar na levering een probleem op, dan is het aan de klant om te bewijzen dat de fout bij het merk ligt.

Ook belangrijk om weten: bepaalde handelaars zullen alles proberen om de garantie niet te hoeven toe te passen indien de auto niet regelmatig bij zijn of haar zaak is langsgeweest voor onderhoud. Nochtans bepaalt de Europese wetgever dat je als klant vrij bent in het kiezen van de garage waar je de auto binnendoet voor herstelling of onderhoud, zonder dat je daarmee de garantie in gedrang brengt. Let wel, als het uitgevoerde werk van een andere garagist aan de basis van de problemen ligt, is het die garagist die de verantwoordelijkheid moet opnemen.

Van plan om binnenkort een tweedehandsauto te kopen? Klik dan hier om het grootste zoekertjesaanbod van België te ontdekken! Je kan er niet enkel auto’s kopen maar ook gratis verkopen!

Ben je eerder geïnteresseerd in een nieuwe auto? Dan kan je op Gocar.be terecht om de ideale nieuwe stockwagen te vinden bij een verdeler in de buurt!

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon