Wat moet je weten over de bestelbon als je een nieuwe auto koopt?

De auto van je dromen gevonden? Perfect! Nu moet je enkel nog de bestelbon tekenen. Maar denk goed na voor je dit doet, want eenmaal je je handtekening hebt neergepoot, kan je zo goed als niet meer op je stappen terugkomen. Neem dus op voorhand ruim je tijd om je beslissing af te wegen. Heb je twijfels, laat dan zeker niet na om een gedetailleerde offerte van de wagen van je wensen op te vragen. Zo weet je hoeveel hij je zal kosten, toeters en bellen inbegrepen, en ben je nog nergens toe verplicht.   

Wat moet je weten over de bestelbon als je een nieuwe auto koopt?

Ben je zeker van je beslissing? Ga dan toch eerst na of alles wat je beloofd werd netjes op papier staat. De algemene gegevens moeten uiteraard vermeld zijn (merk, model, aantal deuren, afwerking, uitrustingsniveau, opties enzovoort), maar ook hoe het zit met de leveringstermijn van de auto. Vraag altijd een precieze datum in plaats van je tevreden te stellen met een vage periode uitgedrukt in een x-aantal weken na de bestelling.

Verkies je een of andere vorm van financiering bij een externe partij zoals een bank, vergeet dan zeker niet op je bestelbon te laten noteren dat “de verkoop enkel doorgaat als de leningaanvraag bij de bank is goedgekeurd”. In het gros van de gevallen van een directe aankoop wordt trouwens een voorschot gebraagd. Die mag evenwel niet duurder uitvallen dan 15% van de totale aankoopprijs.

Getekend en spijt?

Stel dat je de bestelbon getekend hebt en je op je beslissing wil terugkomen, probeer dan tot een onderling akkoord met de verkoper te komen. Je zal ongetwijfeld (een deel van) het voorschot kwijt zijn, maar het is de beste manier om een juridische veldslag en het toch te moeten betalen van de volledige aankoopsom te vermijden.

Van plan om binnenkort een tweedehandsauto te kopen? Klik dan hier om het grootste zoekertjesaanbod van België te ontdekken! Je kan er niet enkel auto’s kopen maar ook gratis verkopen!

Ben je eerder geïnteresseerd in een nieuwe auto? Dan kan je op Gocar.be terecht om de ideale nieuwe stockwagen te vinden bij een verdeler in de buurt!