Verkeersveiligheid

Mondmasker aan spiegel hangen: mag het of mag het niet?

Het is een doodgewoon beeld geworden sinds de coronacrisis: in veel auto’s bengelt aan de achteruitkijkspiegel een mondmasker. Dat is niet alleen omwille van hygiënische redenen geen goed idee, ook omwille van de veiligheid, blijkt nu.

Geschreven door Belga | 12/01/2021

Een mondmasker aan de spiegel belemmert het zicht, waardoor fietsers, motorrijders of wandelaars als het ware uit het zicht kunnen verdwijnen. “We raden inderdaad af om mondmaskers aan de spiegel te hangen, beter is om ze veilig op te bergen in een zakje. Stel dat het begint te slingeren, dan ben je ook sneller afgeleid. En dat kan voor gevaarlijke situaties zorgen”, aldus Stef Willems, woordvoerder van het Vias Institute. Mobiliteitsorganisatie VAB waarschuwt dat door het mondmasker de dode hoek mogelijk groter gemaakt wordt.

Een boete?

In Luxemburg is het inmiddels al verboden om een mondkapje aan de spiegel te hangen. Wie betrapt wordt, krijgt ginds een boete van 49 euro. In België staat het niet expliciet vermeld in de verkeersregels, al is een boete tot 120 euro niet uitgesloten. “Het zicht moet te allen tijde gewaarborgd worden. Als een agent de regels strikt volgt, kan hij dus een boete uitschrijven”, aldus VAB-woordvoerster Joni Junes.

Advertentie

Foto: Joris Bosseloo

Deel dit artikel

Lees meer over

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook

Wagens voor u

Auto's