Verkeersveiligheid

Politie klist overtreders met anonieme fietsers

In een fietsstraat mogen automobilisten fietsers niet inhalen, maar dat wordt niet altijd gerespecteerd. Daarom controleerde de politie van Kortrijk deze situatie met anonieme fietsers. Het resultaat: 13 bestuurders die deze regel overtraden kregen een boete van 58 euro aangesmeerd. Een gepaste actie of regelrechte repressie?

Geschreven door Alain De Jong | 16/09/2021

De politiezone VLAS in Kortrijk kreeg regelmatig klachten van ouders wiens kinderen in de zone Sint-Anna naar school gaan langs een fietsstraat. Maar daar blijven de automobilisten de fietsers blijkbaar gewoon inhalen, ondanks het uitdrukkelijke verbod. Daarom besloten de politiediensten te reageren met een speciale actie waarbij anonieme fietsers werden ingezet.

“Wij hadden zowel politiemensen op de fiets, anoniem weliswaar, als politiemotards in uniform”, getuigt Thomas Detavernier, woordvoerder van de politiezone VLAS, aan Focus WTV. “Als de anonieme fietsers ingehaald werden, dan signaleerden zij het voertuig aan hun collega’s.

De politiemotards hielden vervolgens het voertuig tegen, wezen de bestuurder op zijn overtreding en gaven hem een boete van 58 euro. We hopen dat het probleem van ongeoorloofd inhalen in een fietsstraat hiermee in de kijker is geplaatst en dat iedereen voortaan de regels zal volgen. Het gaat tenslotte om de veiligheid van onze schoolgaande jeugd.”

De politie van Kortrijk heeft bij twee controles op inhalen door automobilisten in een fietsstraat 13 automobilisten uit het verkeer gehaald en beboet. Later komen er nog meer acties.

Wat zijn regels in een fietsstraat?

Velo

1. Een fietsstraat is ingericht als een fietsroute en is herkenbaar aan het rode wegdek en een groot fietspictogram. Het begin en einde van een fietsstraat wordt aangeduid met een verkeersbord.

2. Je mag een fietsstraat met de auto inrijden, maar je mag er niet sneller dan 30 km/u rijden.

3. In een fietsstraat mag je geen fietsers inhalen met de auto of andere motorvoertuigen.

4. Fietsers moeten zich uiteraard ook aan de regels houden: ze mogen de hele breedte van de rijbaan gebruiken, voor zover die enkel opengesteld is in hun rijrichting, en de helft van de breedte langs de rechterzijde als de rijbaan is opengesteld in beide richtingen.

5. Voor verkeer dat uit zijstraten een fietsstraat inrijdt, gelden de algemene verkeersregels. Dat wil zeggen dat indien er geen wegmarkering of verkeersbord een andere regeling aanduidt, de algemene voorrangsregel van rechts geldt.

Lees meer over

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook

Wagens voor u

Auto's