Verkeersveiligheid

Twee keer geflitst, één keer betalen?

Je wordt kort na elkaar twee of drie keer geflitst op hetzelfde traject. Riskeer je in dat geval twee of meer boetes te krijgen of kan je die integendeel ‘samenvoegen’? Met welke spelregels moet je daarbij rekening houden?

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be) | Gepubliceerd op 28 dec. 2021 | Leestijd: 2 min

Als je een traject aflegt tegen een overdreven snelheid (omdat je bv. ergens dringend moet zijn en te laat vertrokken bent) kan het wel eens gebeuren dat je op dat traject meermaals wordt geflitst. Kan je dan ontsnappen aan het moeten betalen van meerdere boetes?

Minnelijke schikking

Als men je voor de overtredingen een voorstel tot minnelijke schikking doet dan zal je meerdere boetes moeten betalen.  Je zal dus in het kader van een minnelijke schikking voor elke overtreding apart moeten betalen.  

Advertentie – lees hieronder verder

Politierechtbank

Betaal je de minnelijke schikking niet dan kan de zaak voor de politierechtbank komen. Soms kan je dan voordeliger af zijn. Jij (of je advocaat) kunnen daar bv. een zogenaamd eenheid van opzet pleiten. Werden de overtredingen zeer kort na elkaar begaan op hetzelfde traject dan kan dit argument wel eens succesvol zijn. Indien de politierechter dat aanvaardt dan kan je er wel eens van afkomen met het moeten betalen van één in plaats van meerdere boetes.

Advies vragen

Om te weten welke houding je best aanneemt kan je het advies inwinnen van een advocaat. Weet dat als je een rechtsbijstandsverzekering hebt voor wat betreft je wagen de kosten van de advocaat die je raadpleegt wel eens betaald worden door die verzekering als de zaak uiteindelijk voor de politierechtbank komt.

Deel dit artikel


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie