Actualiteit

Betalen we straks allemaal kilometerheffing ?

Afgelopen woensdag berichtten de kranten van Sudpresse over een onderwerp dat professionele transporteurs niet graag zullen horen. De verschillende media publiceerden artikels over een kilometerheffing voor alle vrachtwagens die meer wegen dan 3,5 ton. De belasting gaat vanaf 1 april 2016 in voege in de drie regio’s van ons land.

Vincent Hayez | Gepubliceerd op 15 mei 2015 | Leestijd: 2 min

Elke vrachtwagen zal worden uitgerust met een zendtoestel, de zogeheten OBU (of On Board Unit). Die wordt op het dashboard gemonteerd en werkt als een GPS-toestel. Het toestel registreert het afgelegde traject. De gebruiker ontvangt vervolgens een afrekening met het aantal afgelegde kilometers, het gebruikte routetype, het gewicht van het voertuig en de emissienorm van de wagen.

Om fraude tegen te gaan, zal er ook worden gecontroleerd op de aanwezigheid van het toestel. Dat zal op drie manieren gebeuren. Er komen vaste portieken boven de rijbaan, flexibele radars en er worden mobiele interventieploegen ingezet. Wanneer er een overtreding wordt vastgesteld, betaalt de gebruiker een boete van 1.000 euro.

Advertentie – lees hieronder verder

Sudpresse kon vertrouwelijke documenten inkijken waaruit men ook kon afleiden dat België klaar is om een kilometerheffing in te voeren voor alle voertuigen ! Volgens de krantengroep stond dat zwart op wit in de doelstellingen van Viapass. Dat is een structuur die werd opgezet in de drie regio’s om deze tol daadwerkelijk te kunnen innen.

Bent u voor of tegen het instellen van een kilometerheffing ?

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon