Steeds meer oplichting op weg naar vakantie

De reis naar je vakantiebestemming zou een moment van ontspanning moeten zijn, maar kan ook uitdraaien op een nachtmerrie. En dan spreken we niet over een ongeval. De afgelopen weken zijn er steeds meer gevallen van oplichting waarbij vakantiegangers beroofd worden. Dit zijn de meest voorkomende praktijken.

Gepubliceerd op 8 juli 2022
Leestijd : 3 min

Deel

Steeds meer oplichting op weg naar vakantie

De vakantierit zou een bijzonder moment moeten zijn. Het is een moment dat bijdraagt tot ontspanning (ondanks de mogelijke files), waarbij je je zorgen achter je laat en geleidelijk in een andere gemoedstoestand terechtkomt: die van rust, samenzijn, plezier en amusement.

Helaas wordt dit idyllische plaatje steeds meer ontsierd door de opmars van criminaliteit de afgelopen jaren. Voor allerlei soorten misdadigers staat de vakantieroute synoniem voor ‘goede zaakjes’, want op dat moment zijn mensen minder waakzaam. De dieven hoeven dus weinig moeite te doen om de goederen van vakantiegangers te stelen, die uiteraard met meer geld dan gebruikelijk onderweg zijn.

Ierse oplichtingstruc

De Franse gendarmerie stuurde een waarschuwing voor nieuwe oplichtingspraktijken die gebruikt worden, zoals de Ierse oplichtingstruc. Dat is een weinig originele maar helaas zeer doeltreffende diefstalmethode. Dieven presenteren zich als echte toeristen, praten voortreffelijk Engels en doen alsof ze dringend contact moeten opnemen met het thuisfront. Je vragen je geld en beloven het zo snel mogelijk terug te storten. Ze tonen hun visitekaartje om vertrouwen op te wekken. Maar zodra het geld binnen is, verdwijnen ze voorgoed.

Een andere techniek die vrij vaak voorkomt, is dat dieven je kredietkaart vragen omdat ze zelf alleen cash hebben en hun kaart niet geaccepteerd wordt. Aanvaard nooit een dergelijke transactie, want je wordt betaald met valse bankbiljetten. Deze uitvlucht werkt ook met vreemde valuta als je je vakantie buiten de eurozone doorbrengt.

Advertentie – lees hieronder verder

De zogenaamde pech

Vol_ordi

Het principe van de dieven is om zich systematisch voor te doen als slachtoffer. Ze veinzen bijvoorbeeld een lekke band of autopech door gebaren te maken vanop de pechstrook of parking. Laat je niet afleiden, want een medeplichtige zal van je verminderde aandacht profiteren om waardevolle spullen uit je auto te stelen.

Nuttig om te weten is dat deze techniek ook soms toegepast wordt met kinderen om vakantiegangers sneller te overtuigen. Ook dan heb je nauwelijks tijd om te reageren als je je auto verlaat: een medeplichtige gaat meteen met je bezittingen aan de haal. Laat dus zeker geen telefoons, tablets of portefeuilles zichtbaar achter in het interieur. En vergeet niet om je auto te vergrendelen, zelfs al ben je maar enkele minuten weg.

Nog een diefstaltechniek die vaak voorkomt – en wellicht niet de laatste – is die van het ei. Sommige misdadigers gooien een ei op je voorruit zodat je je ruitenwissers activeert. Maar die werken niet bij een vettig ei, waardoor je zicht beperkt wordt en je geen andere keuze hebt dan meteen te stoppen en uit je auto te stappen. Als deze situatie zich voordoet, zorg er dan voor dat je de ruitenwissers niet inschakelt en rijd even door om verderop in alle veiligheid te stoppen. Alvast een prettige, veilige vakantie toegewenst.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Door David Leclercq Autojournalist

Deel

Gocar marketplace
47.064 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Gocar newsletters
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Uw inschrijving werd goed geregistreerd.