Advies

Tweedehandswagen kopen: Opgepast met LEZ’s!

Aangezien er steeds meer lage-emissiezones (LEZ’s) bijkomen, wordt het alsmaar moeilijker om een geschikte tweedehandswagen te vinden waarmee je overal binnen mag. Hierop moet je letten…

Geschreven door Nicolas Morlet | 18/07/2019

Brussel, Antwerpen en Gent zijn de eerste drie Belgische steden die een LEZ hebben ingevoerd en er zullen er in de toekomst nog bijkomen. Denk bijvoorbeeld aan Mechelen en Luik. En omdat België België is, mag elke stad haar eigen regels bepalen. Wel algemeen is dat Euro 4-dieselwagens en ouder vanaf 1 januari 2020 verboden zullen zijn. Euro 5-diesels mogen nog tot 2025 binnen.

Voor benzine is de situatie minder kritiek: Euro 2-modellen (1997) krijgen gegarandeerd toegang tot 31 december 2024 en er zijn zelfs nog geen beperkingen bepaald voor Euro 3-benzines (1 januari 2001), zelfs niet na 2025.

Advertentie

Met dit alles in het achterhoofd, zal de keuze dus afhangen van factoren zoals de gebruiksduur (hoe lang ben je van plan de wagen te houden?), de jaarlijkse kilometerstand (waarom een diesel opgeven als je veel rijdt?) en of je überhaupt vaak in LEZ’s moet zijn. Is dit laatste niet het geval, kan je voor zulke occasionele tripjes natuurlijk andere alternatieven opteren. Of voor een dagticket bijvoorbeeld, zoals om eenmalig Antwerpen binnen te mogen.

Deel dit artikel

Lees meer over

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook

Wagens voor u

Auto's