Auto-industrie

Citroën verklaart oorlog aan Polestar wegens merklogo

Citroën vindt dat het logo van het elektrische automerk Polestar te sterk op zijn eigen logo lijkt. Het Franse merk heeft daarom besloten om Polestar aan te vallen in de hoop het logo te laten verbieden. Citroën, dat zijn zaak in Frankrijk al won, spant een nieuwe procedure aan bij de Brusselse rechtbank.

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 04/07/2022 | Leestijd: 2 min

De oorlog tussen Citroën en Polestar woedt volop. Deze keer is het geen commerciële strijd rond een model of technologie, verre van zelfs. Citroën vindt namelijk dat het Polestar-logo te veel gelijkenissen vertoont met het eigen merklogo. En het Franse merk is vastbesloten om zijn intellectuele eigendomsrechten te laten gelden

Eigenlijk dateert de strijd tussen Citroën en Polestar niet van gisteren, want het Polestar-logo wordt al meerdere jaren gebruikt. Het zou dan ook verwonderen mocht Citroën zich nu pas bewust worden van het probleem. Het eerste schot werd al in 2017 gelost toen Citroën Polestar op de hoogte bracht en vroeg om het controversiële logo niet meer te gebruiken. Polestar heeft echter altijd elke gelijkenis met het Citroën-logo formeel betwist en het Chinese merk (eigendom van Geely, net als Volvo) haalt er naar eigen zeggen geen enkel voordeel uit. Citroën gebruikt zijn logo al meer dan honderd jaar.

Advertentie – lees hieronder verder

Zoals iedereen weet, is het een dubbele visgraat: twee omgekeerde V’s boven elkaar. Het Polestar-logo bestaat uit een V en een omgekeerde V tegenover elkaar, als symbool voor een poolster.

Verboden in Frankrijk

Polestar logo

In Frankrijk is Citroën al naar de rechter gestapt wegens namaak en oneerlijke concurrentie. Het Franse merk heeft de zaak gewonnen. Polestar werd namelijk veroordeeld en mag het logo niet meer gebruiken op Frans grondgebied op straffe van een boete van 1.000 euro per overtreding. Polestar werd ook veroordeeld tot het betalen van 150.000 euro schadevergoeding inclusief intresten.

In maart 2018 heeft Citroën ook een vordering tot nietigverklaring tegen Polestar ingediend bij het Bureau voor intellectuele eigendom van de Europese Unie om het Polestar-logo in de hele Unie te laten verbieden. Maar dat is nooit gelukt en daarom trekt Citroën nu naar de ondernemingsrechtbank in Brussel om deze operatie alsnog te laten slagen. Momenteel werken beide partijen aan het dossier en misschien onderhandelen ze ook. De zaak zou begin september behandeld worden. Wordt dus vervolgd.

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 30.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie