Auto-industrie

Elon Musk, een lastige baas?

Visionair, innovatief, onvermoeibaar: aan kwaliteiten geen gebrek om Elon Musk te omschrijven. Maar hoe is hij in zijn rol als baas? Streng, kieskeurig of opvliegend? De onthulling van verschillende e-mails vertelt daarover meer. 

Geschreven door David Leclercq | 27/11/2021

We hoeven Elon Musk natuurlijk niet voor te stellen, de flamboyante baas van Tesla, maar ook van SpaceX en vele andere bedrijven die zich richten op innovatie – waaronder The Boring Company die de beroemde tunnels graaft om auto’s ondergronds te laten circuleren. De man is duidelijk visionair, maar ook een workaholic.

Elon Musk is meestal zeer rechtuit, een karaktertrek die ook tot uiting komt op de sociale netwerken – vooral Twitter, zijn favoriete netwerk – waar Musk meestal zelf rechtstreeks reageert op zijn gesprekspartners of statements plaatst.

Ook zichzelf in vraag stellen

Elon Musk ziet nog toekomst voor verbrandingsmotor

Er zijn al verschillende interne documenten onthuld bij Tesla, waarin Musk zich rechtstreeks tot zijn werknemers richt. En meestal is hij niet mals. Toch weet de man ook duidelijk hoe hij een bepaalde afstand moet bewaren, zoals blijkt uit twee recente e-mails die CNBC kon bemachtigen.

In een van deze e-mails die nieuwe procedures aangeeft die moeten worden gevolgd om de productiviteit te optimaliseren, legt Musk zijn werknemers uit dat ze het recht hebben om opmerkingen tegen hem te maken, als hij een fout maakt. Omdat hij toegeeft dat “zelfs ik het mis kan hebben”, begrijpt Musk dat zijn aanwijzingen soms onduidelijk kunnen zijn en dat het daarom nodig is om hem voor bepaalde onderwerpen te interpelleren.

Dit is de volledige vertaling van deze e-mail:

Aan iedereen

Van: Elon Musk

Datum: maandag 4 oktober

Onderwerp: Please note

Als je een e-mail van mij ontvangt met specifieke instructies, zijn er drie acties toegestaan voor managers:

1. Stuur me een e-mail om uit te leggen waarom wat ik zei mogelijk onjuist is. Soms kan zelfs ik het mis hebben.

2. Vraag om opheldering als wat ik heb gezegd niet duidelijk is.

3. Voer de instructies uit.

Als dit niet het geval is, wordt de manager gevraagd om onmiddellijk ontslag te nemen.

Bedankt

Elon

Zo merken we hoe Elon Musk afstand kan nemen van zijn functie. Dit is inderdaad een onbevangenheid die hem niet werd toegeschreven, ook al is het einde van de e-mail brutaler met een duidelijke uitnodiging om ontslag te nemen als deze procedure niet wordt gerespecteerd.

Verbetering van de arbeidsomstandigheden

Een tweede e-mail lekte bij Tesla. Hij geeft het verzoek weer – en de acceptatie van Elon Musk – van een medewerker om naar muziek te luisteren aan de productielijn. De baas aanvaardt dit en moedigt het personeel dan ook aan om verzoeken in te dienen die kunnen leiden tot een verbetering van de arbeidsomstandigheden.

Misschien heeft deze e-mail de neiging om Musk een menselijker gezicht te geven, maar laten we ook niet vergeten dat elke baas die een beetje slim is, zou instemmen met de verzoeken van werknemers die hun motivatie en dus hun productiviteit zouden kunnen verhogen. Toch slaagt Musk er naast soms radicale gedragskenmerken ook in om zichzelf deels in vraag te stellen en naar zijn teams te luisteren.

Deel dit artikel

Lees meer over

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook