Auto-industrie

Harde Brexit: Rampzalige gevolgen voor de automobielsector

Geschreven door Nicolas Morlet | 26/09/2019

Nu de kans op een “harde” Brexit alsmaar groter wordt, kunnen de gevolgen voor de automobielsector absoluut dramatisch zijn. Meer uitleg!

ACEA, de Europese vereniging van autofabrikanten, slaat op 31 oktober opnieuw alarm over een Brexit zonder akkoord. Volgens de vereniging zou dat scenario de sector 5,7 miljard dollar kosten, wat niet alleen zou leiden tot prijsstijgingen maar ook tot massa-ontslagen.

Britse fabrieken zouden ook rechtstreeks getroffen worden, met eventuele tijdelijke sluitingen als gevolg indien er een verstoring zou ontstaan in het onderdelentransport. Dat zou de automobielsector 54.700 euro kosten… per minuut.

De kans is dan ook groot dat tal van constructeurs hun productie elders zullen laten plaatsvinden. Denk aan Mini, Rolls-Royce, Bentley en Aston Martin, maar bijvoorbeeld ook aan Honda, PSA enzovoort. Vorig jaar werden er in totaal zo’n 1,7 miljoen voertuigen geproduceerd in het VK, waarvan 80% bestemd voor de export. In de tegenovergestelde richting komt 85% van de voertuigen die er worden verkocht uit de Europese Unie, wat ook onvermijdelijk tot prijsstijgingen zal leiden.

Trefwoorden

Lees ook

Vind vandaag nog uw auto

Auto's