Auto-industrie

Het einde van diesel in Europa?

Afgelopen september werden er in Europa meer elektrische en hybride auto’s verkocht dan diesels. Een grote primeur die het einde van deze ooit immens populaire brandstof zou kunnen betekenen.

Geschreven door Maxime Hérion | 03/11/2020

Volgens het adviesbureau Jato Dynamics werden in september jongstleden 327.800 hybride en elektrische voertuigen geregistreerd, wat neerkomt op een marktaandeel van 25,3%. Dit cijfer is historisch omdat diesel zich in een neerwaartse spiraal bevindt en nog maar 24,8% vertegenwoordigt. Europese automobilisten lijken deze “nieuwe” aandrijvingen dus eindelijk te hebben omarmd, al komt dat natuurlijk vooral door de verhoogde belastingen in sommige landen enerzijds en de fiscale voordelen anderzijds.

Het aandeel van elektrische voertuigen is in de eerste helft van dit jaar zelfs verdrievoudigd ten opzichte van 2019. De drastische nieuwe emissieregels van de Europese Unie hebben hierbij absoluut een rol gespeeld. Toch zullen deze cijfers volgens Julia Poliscanova, directeur van de NGO Transport, waarschijnlijk stagneren: “In 2021 zal één op de zeven auto’s die in de EU worden verkocht, elektrisch zijn. Maar zonder ambitieuze nieuwe milieudoelstellingen voor Europa zal het aandeel vanaf 2022 niet meer toenemen.”

Deel dit artikel

Lees meer over

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook

Wagens voor u

Auto's