Auto-industrie

Waarom peperdure auto’s scoren in crisistijd

Terwijl de auto-industrie om verschillende redenen in crisis verkeert, is dat zeker niet het geval voor de luxewagens, die verkopen als nooit tevoren. Maar hoe komt dat?

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 07/12/2021 | Leestijd: 1 min

De Belgische inschrijvingen van nieuwe auto’s voor de maand november 2021 zijn bekend. En ze zijn helemaal niet goed: 17 procent achteruitgang voor de maand november (in vergelijking met november 2020) en 9,6 procent minder in de eerste elf maanden van het jaar tegenover 2020. En zoals je weet, hadden we dat jaar een lange lockdown in maart.

De huidige marktdepressie is te wijten aan verschillende factoren. Er is het tekort aan halfgeleiders dat de productie uiteraard afremt, maar ook de opkomst van de elektrische auto die sceptisch onthaald wordt door particulieren. Bij de professionelen veroorzaakt de nieuwe wetgeving over de aftrekbaarheid van auto’s besluiteloosheid.

Advertentie – lees hieronder verder

Luxemerken in topvorm

Ferrari Lamborghini

De automarkt doet het dus duidelijk niet goed, maar dat is niet het geval in alle segmenten. Zoals adviesbureau AAA Data aangeeft, hebben luxewagens nog nooit zo goed verkocht, met een stijging van 77 procent sinds begin dit jaar. Blijkbaar is Tesla één van de drijvende krachten achter deze groei, met een verkoopstijging van 250 procent. Maar het Amerikaanse merk staat niet alleen. Ferrari gaat 14,8 procent vooruit dankzij de komst van de SUV Purosangue en Jaguar-Land Rover stijgt met 21,7 procent.

Bij Rolls-Royce – een van de duurste merken – is de balans hetzelfde: in de eerste jaarhelft werden 3.000 stuks geproduceerd, waardoor het jaarrecord van het merk (5.190 auto’s) wellicht sneuvelt. Des te opmerkelijk als je weet dat de leveringstermijn van de Cullinan (ongeveer 350.000 euro) en de Phantom (ongeveer 460.000 euro) verdubbelde en nu bijna een jaar bedraagt. Dezelfde situatie bij Bentley of Lamborghini, waar de groei respectievelijk 50 en 37 procent bereikt.

Waarom zijn luxemerken momenteel zo populair? Daar bestaan meerdere verklaringen voor. Om te beginnen neemt het aantal rijken op aarde toe, want de crisis kent niet alleen verliezers. De welgestelden konden tijdens crisis minder consumeren, dus zien we nu een inhaalbeweging.

Tot slot motiveert het einde van de verbrandingsmotoren op relatief korte termijn een deel van deze kopers om zichzelf nog snel een plezier te doen voor ze gedwongen worden over te stappen op een elektrische auto.

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 30.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie