Auto-industrie

Waarom Tesla naar Texas verhuist

De constructeur verhuist weldra zijn hoofdzetel van Silicon Valley nabij San Francisco naar Texas. De reden? Een voordeliger belastingregime in deze staat. Maar er is meer.

Geschreven door David Leclercq | 14/10/2021

Tesla heeft besloten zijn hoofdzetel te verplaatsen. Die is momenteel gelegen in het hart van Silicon Valley, in Palo Alto ten zuiden van San Francisco. Nu gaat het bedrijf zijn hoofdkantoor opzetten in Austin, Texas. Elon Musk kondigde deze maatregel aan op een aandeelhoudersvergadering.

Welke doelstellingen?

Elon Musk verdedigde dat de keuze van Tesla voor Austin vooral strategisch was, omdat het zich in het hart van het Amerikaanse continent bevindt. Van daaruit zal Elon Musk zich ook beter kunnen concentreren op de ontwikkeling van SpaceX (in Texas is de SpaceX South Texas Launch Site gevestigd) en de nieuwe Gigafactory fabriek die in aanbouw is en ook een deel van de productie van de Model Y zal huisvesten.

Wat Elon Musk presenteert als een strategie, is echter niet de enige reden voor deze verhuis. Inderdaad, Texas int namelijk geen inkomstenbelasting bovenop de federale belasting, terwijl Californië de staat is die zijn inwoners het meest taxeert.

De toekomst

Tesla Cybertruck

Tijdens de aandeelhoudersvergadering blikte Musk ook terug op het zeer goede jaar van Tesla, dat weer verkooprecords brak. Het merk heeft echter ook last van het tekort aan halfgeleiders. Dit is ook de parameter die wellicht de lancering van de Cybertruck en de Semi, de elektrische vrachtwagen van Tesla, opnieuw zal vertragen. Musk hoopt nog steeds op een productiestart eind 2022.

Lees meer over

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook