Boetes

Komt de radar-verrekijker binnenkort ook naar België voor snelheidshandhaving?

Zal de verrekijker met radar, die in Frankrijk zeer populair is, straks ook door de Belgische politie worden gebruikt? Het project wordt bestudeerd en geniet de steun van VIAS. Het instituut ziet deze technologie als een extra tool omdat het een breed inzetbare technologie is voor de politie.

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 07/10/2022 | Leestijd: 2 min

De speedgun is een bekend accessoire van vooral de Franse politie, die het al jaren gebruikt. Dit kleine toestel maakt gebruik van een laser om overtreders zeer discreet te betrappen. In België is het radargun echter nooit ingevoerd, omdat tot nu toe geen enkele aanbieder de nodige stappen heeft ondernomen om een dergelijk apparaat te laten homologeren.

Tijdens de jongste speedmarathon, die plaatsvond op 5 oktober, kwam het idee echter weer naar boven. De Belgische politie beschikt inderdaad reeds over lidars, mobiele radars op voertuigen of geïntegreerd in voorwerpen (zoals vuilnisbakken) zodat de ordehandhavers ook steeds meer snelheidscontroles kunnen uitvoeren. Voor VIAS volstaat het bestaande arsenaal niet. De organisatie pleit ervoor dat ook de Belgische overheid ook speedguns invoert, zoals dat in Frankrijk het geval is.

Advertentie – lees hieronder verder

Gevreesd

radar-trafic

De speedgun is uiteraard een van de meest afschrikwekkende apparaten, omdat het bijzonder nauwkeurig werkt en geen flash nodig heeft. Voor de automobilist is het moeilijk detecteerbaar, want hij kan ook worden gebruikt op plaatsen die voor automobilisten erg onverwacht zijn. De dubbele radar maakt per definitie geen foto en het is de agent die hem bedient en zijn collega’s die beslissen of er al dan niet een boete zak worden opgelegd.

Kan België dit systeem dan wel gebruiken, want tal van automobilisten hebben de gewoonte om hun boetes aan te vechten en de foto als bewijs te eisen. VIAS zegt dat er geen enkel probleem vormt, want de agent die de twin radar gebruikt, is beëdigd en mag dus op basis van een eenvoudige vaststelling een boete uitschrijven, zoals nu al het geval is bij de handhaving van bijvoorbeeld mobiel telefoongebruik.

Alleen voor zware overtredingen?

VIAS benadrukt echter dat de speedgun vooral nuttig is in de strijd tegen ernstige snelheidsovertredingen, die een belangrijke bedreiging vormen voor andere weggebruikers. Het doel van VIAS is om de zware overtreders te identificeren en de speedgun zou daartoe kunnen bijdragen omdat hij zo discreet kan worden gebruikt.

compteur-teller

Het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken, Annelies Verlinden (CD&V), gaf via Sud Presse te kennen open te staan voor nieuwe technologieën die de verkeersveiligheid kunnen verbeteren. Zij benadrukt echter ook dat er tot op heden geen homologatie bestaat, maar dat de politie alle innovatieve hulpmiddelen bestudeert om haar efficiëntie te vergroten. Wordt vervolgd…

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 30.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie