De speedgun is een bekend accessoire van vooral de Franse politie, die het al jaren gebruikt. Dit kleine toestel maakt gebruik van een laser om overtreders zeer discreet te betrappen. In België is het radargun echter nooit ingevoerd, omdat tot nu toe geen enkele aanbieder de nodige stappen heeft ondernomen om een dergelijk apparaat te laten homologeren.
Tijdens de jongste speedmarathon, die plaatsvond op 5 oktober, kwam het idee echter weer naar boven. De Belgische politie beschikt inderdaad reeds over lidars, mobiele radars op voertuigen of geïntegreerd in voorwerpen (zoals vuilnisbakken) zodat de ordehandhavers ook steeds meer snelheidscontroles kunnen uitvoeren. Voor VIAS volstaat het bestaande arsenaal niet. De organisatie pleit ervoor dat ook de Belgische overheid ook speedguns invoert, zoals dat in Frankrijk het geval is.
Gevreesd
De speedgun is uiteraard een van de meest afschrikwekkende apparaten, omdat het bijzonder nauwkeurig werkt en geen flash nodig heeft. Voor de automobilist is het moeilijk detecteerbaar, want hij kan ook worden gebruikt op plaatsen die voor automobilisten erg onverwacht zijn. De dubbele radar maakt per definitie geen foto en het is de agent die hem bedient en zijn collega’s die beslissen of er al dan niet een boete zak worden opgelegd.
Advertentie – lees hieronder verder
Kan België dit systeem dan wel gebruiken, want tal van automobilisten hebben de gewoonte om hun boetes aan te vechten en de foto als bewijs te eisen. VIAS zegt dat er geen enkel probleem vormt, want de agent die de twin radar gebruikt, is beëdigd en mag dus op basis van een eenvoudige vaststelling een boete uitschrijven, zoals nu al het geval is bij de handhaving van bijvoorbeeld mobiel telefoongebruik.
Alleen voor zware overtredingen?
VIAS benadrukt echter dat de speedgun vooral nuttig is in de strijd tegen ernstige snelheidsovertredingen, die een belangrijke bedreiging vormen voor andere weggebruikers. Het doel van VIAS is om de zware overtreders te identificeren en de speedgun zou daartoe kunnen bijdragen omdat hij zo discreet kan worden gebruikt.
Het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken, Annelies Verlinden (CD&V), gaf via Sud Presse te kennen open te staan voor nieuwe technologieën die de verkeersveiligheid kunnen verbeteren. Zij benadrukt echter ook dat er tot op heden geen homologatie bestaat, maar dat de politie alle innovatieve hulpmiddelen bestudeert om haar efficiëntie te vergroten. Wordt vervolgd…
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be