Sinds 2013 is het formaat van het rijbewijs in België veranderd. Sindsdien is het een zogenaamd Europees rijbewijs in de vorm van een bankkaart, vergelijkbaar met een identiteitskaart. Dit rijbewijs is ook elektronisch en heeft een chip die alle persoonlijke gegevens van de bestuurder en het type rijbewijs bevat.
Dit praktische model geniet de voorkeur om veiligheidsredenen, omdat het moeilijker te vervalsen is. Het moet elke tien jaar vernieuwd worden, net als een identiteitskaart of paspoort, om ervoor te zorgen dat de foto op het document accuraat is of op zijn minst aansluit bij de werkelijkheid. Over tien jaar kunnen mensen natuurlijk veranderen, omdat ze ouder worden of omdat ze hun uiterlijk aanpassen.
Naast het Europese rijbewijs bestaat nog altijd het ‘papieren’ rijbewijs, dat geldig blijft tot 2033. Het is dus niet verplicht om het te veranderen, tenzij je het verliest, het gestolen wordt of ingetrokken wordt in het buitenland. In die gevallen moet je als automobilist een nieuw rijbewijs aanvragen en dat wordt dan automatisch een Europees rijbewijs.
Verouderde foto
In principe moet de foto op het rijbewijs overeenkomen met de werkelijkheid en wordt verwacht dat de persoon bij een controle herkenbaar is. Natuurlijk is er altijd een zekere tolerantiemarge en is het begrip ‘herkenbaar’ vatbaar voor discussie. Dit geldt vooral voor ‘papieren’ rijbewijzen, die er stilaan erg gedateerd uitzien. Dit jaar is de vervanging van de eerste lichting Europese rijbewijzen begonnen, wat doorgaans tussen 20 en 25 euro kost.
Advertentie – lees hieronder verder
Of een persoon al dan niet herkenbaar is, hangt af van de inschatting van de politie. Dat je een baard hebt laten groeien of hebt afgeschoren, betekent niet noodzakelijk dat je je rijbewijs moet veranderen. Dat zou al snel ondoenbaar worden. Maar als het verschil in uiterlijk echt significant is, kan de agent het rijbewijs ongeldig verklaren en zelfs een boete opleggen, ook als je te goeder trouw handelt. Over het algemeen is de politie vrij tolerant en zal ze de bestuurder verzoeken om zijn of haar rijbewijs in te veranderen. Maar als het herhaaldelijk voorvalt en je niet de nodige stappen onderneemt, dan stijgt de kans op een boete. En vergeet niet dat rijden met een ongeldig of verlopen rijbewijs kan leiden tot een boete tussen 1.600 en 16.000 euro, gecombineerd met een rijverbod van onbepaalde duur en een mogelijke gevangenisstraf.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be