Verborgen ruimtes in auto strafbaar

Sinds kort zijn zelfgebouwde verborgen ruimtes in voertuigen verboden én strafbaar bij wet. Dit kadert in de strijd tegen de drugscriminaliteit volgens de overheid. Terecht of evolueren we verder naar een regelrechte politiestaat?

Gepubliceerd op 27 januari 2024
Leestijd : 3 min

Deel

Verborgen ruimtes in auto strafbaar

Op het eerste gezicht lijkt het een vreemde maatregel, dit verbod op het installeren van verborgen ruimtes in een auto. De gewone brave burger houdt zich daar helemaal niet mee bezig of zal hoogstens een organiser in zijn koffer of een extra kastje in zijn mobilhome plaatsen. Maar natuurlijk zijn er in de huidige maatschappij wel figuren die heel wat te verbergen hebben in hun wagens.

Deze maatregel van de overheid die zelfgebouwde verborgen ruimtes in voertuigen verbiedt, viseert dan ook in de eerste plaats de drugscriminelen die daar zeer vaak gebruik van maken om hun koopwaar ‘discreet’ te vervoeren. Daarnaast blijken ook mensensmokkelaars zeer creatief om iemand onzichtbaar weg te moffelen in hun auto. De omvang van dit fenomeen blijkt uit de cijfers van de overheid. In 2022 werden namelijk 95 verborgen ruimtes in voertuigen ontdekt in België. En dat leverde de inbeslagname van onder meer 1,8 ton cocaïne op, terwijl er ook vele illegale personen werden aangetroffen.

police-amendes-1

Intentie telt

Tot voor kort moest de politie bij controles verdachte voertuigen met verborgen ruimtes waar op dat moment geen drugs of andere verboden goederen in zaten, gewoon weer laten gaan, ook al bestond er een vermoeden dat die wagens voor illegale doeleinden werden omgebouwd en gebruikt. De nieuwe wet brengt daar verandering in: bestuurders of eigenaars van voertuigen met zelfgeplaatste verborgen ruimtes riskeren nu straffen, net zoals wie er zijn beroep van maakt om zulke ruimtes te installeren.

Advertentie – lees hieronder verder

Dit geldt dus ook als er geen drugs inzitten, want voortaan telt de ‘intentie’. Zoals verwacht zorgt dit voor controverse. Zo hebben experts strafrecht er hun bedenkingen bij. “Het is de omgekeerde wereld. In ons land geldt het recht op privacy. Dat wil zeggen dat je zaken voor de overheid mag verbergen. Maar volgens deze nieuwe wet wordt zelfs wie dat wíl doen strafbaar”, verklaart juriste Sofie Royer (KU Leuven) in GVA.be. “Strafbaarstellingen zijn per definitie inperkingen op persoonlijke vrijheden, dus moet er een goede reden zijn om gedrag strafbaar te maken. Volgens mij geldt dit niet voor rondrijden met zo’n verborgen ruimte. Als er echt drugs of wapens in zo’n ruimte worden vervoerd, zijn er nog steeds genoeg wetten om dat aan te pakken, want dat is echt strafwaardig gedrag.”

IMG_6365

Geen zorgen voor brave burgers

De toekomst zal uitwijzen wat deze nieuwe wet oplevert en of hij voor problemen zal zorgen. Het kabinet Justitie verklaarde al dat de gewone burger zich echt geen zorgen moet maken. Vaak heb je een compartiment onder de zetels of de koffervloer dat standaard door de fabrikant is ingebouwd. Wel dat is nog steeds legaal en trouwens perfect geschikt om kostbare spullen even onzichtbaar in je auto op te bergen.

Wel gaat de politie optreden tegen de achteraf geplaatste verborgen ruimtes die zich onder de stoelen, het dashboard of de koffervloer, e.d. bevinden en enkel toegankelijk zijn met gereedschap, een cijfercombinatie of bijvoorbeeld een specifieke stand van de hendels en knoppen op het dashboard. Het is een werkwijze die justitie zeker bekend is en nu dus extra wordt aangepakt.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Door Alain De Jong journalist, tekstschrijver, communicatiespecialist

Deel

Gocar marketplace
47.064 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Boetes
Misbruiken lokale overheden trajectcontroles om geld te verdienen?

De wildgroei van trajectcontroles – vooral in Vlaanderen – wordt vaak voorgesteld als een maatregel voor de verkeersveiligheid. Maar vooral de schatkist van de gemeentes lijkt ervan te profiteren, want zij kunnen administratieve boetes opleggen voor kleine overtredingen. Vlaanderen wil dit controleren en ervoor zorgen dat lokale overheden geen misbruik maken van de situatie. Zal het huidige repressieve beleid veranderen?

Tot 06:00 3 min David Leclercq
Gocar newsletters
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Uw inschrijving werd goed geregistreerd.