Verkeersboetes zijn niet enkel van toepassing op Belgische chauffeurs. Elk jaar worden ook honderdduizenden boetes uitgeschreven aan buitenlandse bestuurders, waarvan het merendeel afkomstig is uit andere landen van de Europese Unie. Maar, tot nu toe was de politie relatief terughoudend met het opstellen van dergelijke PV’s omdat – en dat is geen geheim – slechts een beperkt aantal wordt opgevolgd en betaald.
Die dagen zijn echter voorbij, stelt de politie, want buitenlandse overtreders zullen voortaan op dezelfde manier worden behandeld. In 2020 werden 427.000 buitenlanders bekeurd door de politie, in 2021 steeg dit aantal al tot 560.000, een toename van 30%.
Nog beter in 2022
In 2022 toont de politie opnieuw zijn engagement om ook buitenlandse overtreders te verbaliseren, want alleen al in de eerste helft van 2022 werden 540.000 boetes naar (vooral) andere EU-landen verstuurd. Volgens de dagbladen van Mediahuis gaat het dagelijks om bijna 3.000 boetes, in vergelijking met 1.500 vorig jaar.
Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) wijt die stijging – na een vraag van Kamerlid Wouter Raskin (N-VA) – aan de toegenomen aandacht voor meer verkeersveiligheid in ons land.
Advertentie – lees hieronder verder
Vooral buitenlanders, die zonder de hulp van een waarschuwingstoestel of een app rijden, laten zich hier vaker vangen. Bovendien zijn bestuurders zich er zelden van bewust dat de gemiddelde snelheid soms over tientallen kilometers wordt gemeten. Dat is best mogelijk, maar men vermoedt ook dat de bredere uitrol van trajectcontroles en flitscamera’s aan de basis ligt.
Ook meer betalingen
De minister van Justitie heeft nog meer goed nieuws, want er worden blijkbaar ook meer boetes effectief betaald. Dit is een belangrijke stap voorwaarts omdat boetes vaak niet werden geïnd omdat in de landen van herkomst niet of nauwelijks werd vervolgd. Sinds enkele maanden – en in bepaalde gevallen zelfs jaren – worden er vaker overeenkomsten tussen landen gesloten om deze boetes naar de bestuurders door te sturen en het verschuldigde bedrag in te vorderen.
In België bijvoorbeeld zou de helft (52%) van de anderhalf miljoen onmiddellijke invorderingen die de politie in 2020, 2021 en de eerste helft van 2022 heeft verzonden, prompt zijn betaald. Er is wellicht nog werk aan de winkel, maar de politie is duidelijk op de goede weg.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be