Bij koud weer is de verleiding groot om de motor te laten draaien wanneer de auto stilstaat, zodat je kunt blijven genieten van de verwarming of verwarmde stoelen zonder de batterij te beschadigen. En omgekeerd ook, als de zon schijnt, laten we de motor draaien om te kunnen profiteren van de airconditioning.
Midden in de winter zijn er veel automobilisten die hun motor opstarten om hun auto te ontdooien, wat al snel enkele minuten duurt. Maar dit is eigenlijk verboden, zowel in België als in andere Europese landen. En het is de moeite waard om daar op de hoogte van te zijn.
Boetes als gevolg
Deze wetgeving is echter relatief nieuw, vooral in Wallonië, waar dit pas sinds 2019 verboden is. Maar het bestaat ook in Vlaanderen, waar het laten warmdraaien van de motor bij stilstand een overtreding van de eerste klasse is. Beide gewesten hebben de bevoegdheid om boetes op te leggen, maar de bedragen zijn verschillend: in Vlaanderen kost het 68,02 euro, maar… in Wallonië kost het 130 euro! Waarom zo’n verschil? Omdat in Wallonië het laten draaien van de motor niet alleen een overtreding van de verkeersregels is, maar ook een schending van de milieuwetgeving.
Advertentie – lees hieronder verder
Het is ook belangrijk om te benadrukken dat het schadelijk is voor de auto zelf om ‘s ochtends de motor te laten draaien in stilstand: de motorolie zal immers veel langer nodig hebben om op temperatuur te komen, wat betekent dat bewegende onderdelen meer belast zullen worden en dat er meer slijtage zal zijn. Het beste advies is dus om zo snel mogelijk te starten om de temperatuurstijging te versnellen en tegelijkertijd de vervuiling te verminderen, omdat katalysatoren (benzine), DeNox-filters (diesel) of deeltjesfilters ook een bepaalde temperatuur moeten bereiken om te kunnen functioneren.
Welke andere landen?
Andere landen passen hetzelfde verbod toe. Dit is het geval in Duitsland, waar de boete 80 euro bedraagt, tenzij je de motor moet laten draaien vanwege een technisch probleem. In Zwitserland is de boete 60 frank, wat ongeveer 63 euro is. In Italië is de boete nog hoger, variërend van 223 tot 445 euro, met mogelijke extra boetes tussen 42 en 173 euro.
Hetzelfde geldt voor Frankrijk, waar het laten warmdraaien van de motor kan leiden tot boetes van 90 tot 750 euro, enkel als je op iemand wacht, maar dit geldt niet bij het ontdooien. In Oostenrijk is de straf het meest ontmoedigend, met boetes die kunnen oplopen tot 10.000 euro. In de praktijk komen de boetes echter zelden boven de 75 tot 150 euro uit, wat al erg genoeg is…
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be