Buzz

Tesla hangt 2 maand aan laadpaal, en dat mag!

In Nederland ontstond tumult toen een Tesla-rijder zijn elektrische auto tijdens zijn vakantie gedurende ruim 2 maand aan een publieke laadpaal liet hangen. Dat ‘laadpaalkleven’ is bijzonder asociaal, maar zeker niet verboden en bovendien aangeraden door het merk.

Alain De Jong Alain De Jong | Gepubliceerd op 31 mei 2022 | Leestijd: 3 min

In Amsterdam merkten omwonenden onlangs dat een elektrische auto wel bijzonder lang aan een publieke laadpaal bleef hangen. Toen dat meerdere weken opliep, dienden ze een klacht in bij de gemeente tegen deze hardnekkige ‘laadpaalklever’. Maar dat bracht geen oplossing, aangezien de Tesla correct stond geparkeerd in een zone waar gratis parkeren geldt. Intussen bleek ook dat de eigenaar voor langere tijd op vakantie was vertrokken en hij zijn EV gewoon ‘keurig’ aan het laadpunt had gestald.

De gemeente zag geen probleem in het langdurig stilstaan bij een laadpaal, omdat hierover nog geen specifieke regels bestaan. “Dat komt wel goed, want we hebben in Amsterdam een voldoende groot netwerk van laadpalen om iedereen verder te kunnen laten opladen”, liet de gemeente weten en voegde eraan toe “wel met de eigenaar contact te zullen opnemen als hij terug van vakantie is.”

Advertentie – lees hieronder verder

Advies van Tesla

Tesla supercharger

Toch waren de reacties van het publiek heftig op dit ‘asociaal laadpaalkleven’ dat scherp werd veroordeeld. Tegelijk kreeg de verketterde laadpaalklever echter ook steun van andere EV-rijders. En niet alleen omwille van emotionele redenen van gelijkgestemden, maar omdat de constructeur aanraadt om de kabel in te laten steken als de wagen niet wordt gebruikt en dit om schade aan de batterij te voorkomen. Het staat zelfs letterlijk op de website van Tesla: “Laat de auto aangesloten op het laadstation als u de auto niet gebruikt.”

Ook in België is laadpaalkleven (nog) niet verboden

Laat het duidelijk zijn: laadpaalkleven is asociaal en irritant, zeker zolang het aantal parkeerplaatsen met een laadstation nog beperkt blijft. Maar momenteel valt er ook in ons land weinig tegen te beginnen, indien er geen specifieke tijdsbeperking is aangegeven of er betalend parkeren geldt op die locatie. Elektrische of hybride wagen mogen dus ook in België onbeperkt parkeren op een parkeerplaats voor elektrische auto’s.

Maar wellicht zal daar weldra verandering in komen, want federaal minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) werkt aan een wijziging van het verkeersreglement waardoor een elektrisch voertuig dat aan het opladen is, niet meer zal worden beschouwd als een stilstaand voertuig en er dus automatisch een beperking van de parkeertijd komt.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon