Oldtimers

Haal een zeldzame Aston Martin in huis… als zelfbouwkit

Deze Aston Martin DB2 uit 1950, het eerste in serie gebouwde exemplaar, werd al lang geleden uit elkaar gevezen. Hij ligt nu op jou te wachten, als je tenminste een stevige cheque wilt tekenen.

Maxime Hérion Maxime Hérion | Gepubliceerd op 20/07/2022 | Leestijd: 2 min

De geschiedenis van Aston Martin kreeg een nieuwe wending na de overname van het bedrijf door David Brown in 1947, die tegelijk Lagonda kocht. De Britse zakenman transformeerde Aston Martin door het prestige en de prestaties naar een hoger niveau te tillen. Dankzij de DB2 (met DB van David Brown) kon Aston Martin concurreren met merken zoals Ferrari of Jaguar.

Het model werd getekend door Frank Feeley, die overkwam van Lagonda. Aston Martin bouwde tien exemplaren, die gebruikt werden als prototypes en perswagens. Eén van deze auto’s streed zelfs mee in de 24 Uren van Le Mans in 1950 (vijfde algemeen) tegen auto’s met veel grotere motoren.

Advertentie – lees hieronder verder

Aston Martin DB2 racing

De eerste

Het eerste in serie gebouwde exemplaar, met chassisnummer LML/50/11, beschikte over gelijkaardige kenmerken als de eerder gebouwde fabrieksprototypes, zoals de achterruit in Perspex of de dubbele tankklep. De auto werd nieuw verkocht in de Verenigde Staten en veranderde snel van eigenaar nadat David Brown hem zelf gebruikt had voor zijn verplaatsingen.

In de jaren vijftig nam de DB2 deel aan meerdere Amerikaanse races. Daarna keerde de auto terug naar de weg en werd zijn originele zescilindermotor vervangen door een Jaguar-blok gekoppeld aan een automaat.

Aston Martin DB2 carrosserie

Geduld oefenen

Meer recent werd de auto ingevoerd in het Verenigd Koninkrijk door een liefhebber die hem in zijn oorspronkelijke staat wilde herstellen. Helaas werd dit titanenwerk niet voltooid, waardoor de auto nu – volledig gedemonteerd – te koop staat bij veilinghuis RM Sotheby’s.

Zoals een IKEA-meubel dat je net hebt uitgepakt, wordt de Aston Martin geleverd als een set die je opnieuw in elkaar moet schroeven. Het koetswerk werd hersteld en moet geverfd worden.

Aston Martin DB2 Carrosserie 2

Gelukkig krijg je er een DB2-motor, versnellingsbak en assen bij, vergelijkbaar met die van het origineel. Toch vergt dit project veel mechanische kennis (het is zeer moeilijk om een auto weer te monteren die je niet zelf uit elkaar hebt gehaald, tenzij je elke vijs kent) én een ruim budget.

Moteur aston martin DB2

De aankoopprijs ligt ondanks alles hoog, want de eigenaar vraagt er 250.000 pond of 295.323 euro voor. Klaar om de uitdaging aan te gaan?

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 30.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie