Automerken verliezen 5.500 euro op elke verkochte EV

Geld verdienen aan EV’s blijft een hachelijk zaakje voor de automerken. Volgens een nieuwe Amerikaanse studie slikken de constructeurs een verlies van dik 10% op elke EV ter waarde van 45.000 euro die ze bouwen. Gaat dit wel de goede richting uit?

Gepubliceerd op 26 maart 2024
Leestijd : 4 min

Deel

Automerken verliezen 5.500 euro op elke verkochte EV

Het is bekend dat de markt voor elektrische auto’s momenteel geen bonanza is. Ford, bijvoorbeeld, zag vorig jaar vlotjes 4,3 miljard euro verdampen door toedoen van zijn elektrische afdeling. Bij de concullega’s in Wolfsburg, Volkswagen (waarmee de Amerikanen gezamenlijk modellen op de markt brengen), hebben de tegenvallende resultaten een besparingsplan van 10 miljard euro getriggerd. En Audi Brussels werd de assemblage van de Q4 ontzegd, omdat de verkoop onder het verwachte peil blijft. We zwijgen dan nog over de talloze startups waarvan de boekhouding zowat watertrappelend de zaakjes overeind moet houden. Dan is zinken niet uitgesloten.

Buiten Tesla, dat niet de last van een verleden met verbandingsmotoren torst, hangt iedereen in de touwen. Het Amerikaanse adviesbureau Boston Consulting is in de problematiek gedoken, en komt met ontluisterende cijfers op de proppen. Per elektrische auto, ter waarde van 46.000 euro (zonder premies of taksvoordeel), verliezen de automerken vlotjes 5.500 euro. Dat is dus ongeveer een tiende van de uiteindelijke catalogusprijs, waarbij de merken hard hun best doen om de verliezen te stelpen met het agentschapsmodel, ofwel de factuur rechtstreeks van fabriek.

productie_deur

Veel kosten en veel risico’s

Probleem is dat de verwachtingen tegenvallen. De industrie rekende op een omzetgroei van 70 procent voor EV’s in 2023, maar in de realiteit ligt dit cijfer dichter bij de 50%. Het aantal nieuwe registraties van EV’s steeg in januari wereldwijd met slechts 15 procent, volgens S&P Global Mobility. In Europa is het niet anders. Het volume stijgt wel, in synergie met de totale markt, maar al maanden blijft het aandeel EV’s hangen op 12%. En dat moet dringend omhoog.

Advertentie – lees hieronder verder

De eerdere consensus over een uitgevlakt kostenverschil met verbrandingsmodellen vanaf 2025, mag de prullenmand in. Alhoewel, consensus… niet iedereen houdt er dezelfde EV-politiek op na. Toyota, bijvoorbeeld, volgt een strategie waarbij het CO2-kredieten koopt en stemt zijn EV-plannen af op de marktvraag. Hoewel het Japanse merk in deze energie-omwenteling traagheid wordt aangewreven, wrijft de boekhouding in Tokio wellicht in zijn handen.

Er zijn natuurlijk ook logische verklaringen en oplossingen voor het verlies. “Er zijn te veel aanloopkosten en er zijn te veel risico’s per model voor zowel voertuigfabrikanten als leveranciers om alles alleen te doen”, zegt Brian Collie van Boston Consulting Group. “Samenwerkingsverbanden en joint ventures zijn de manier om een grotere schaal te bereiken.” Dat laatste zit ook in het nieuws, met de al eerder genoemde samenwerking tussen Ford en Volkswagen, maar ook de onlangs aangekondigde joint ventures tussen Nissan en Honda of Stellantis en Leapmotor bijvoorbeeld.

Een ander probleem is dat de automerken nu vaker soloslim spelen bij de ontwikkeling en productie, en leveranciers buitenspel zetten. Maar goed, dat was min of meer het geheime recept achter het gewin van EV’s: door het sterk verminderde aantal onderdelen, kunnen de merken meer binnenshuis nemen en hun toeleveringsketen eenvoudiger maken. Voorlopig blijkt dat de kosten niet genoeg te drukken.

laadkabel-1

Wanneer volgt de omslag?

De omslag naar winst is nog niet meteen in zicht. Om terug in te haken op het voorbeeld aan het begin van dit artikel, Ford verwacht dit jaar zelfs nog eens 300 miljoen euro meer (4,6 miljoen euro) te verliezen aan zijn nulemissietak.

Volgens de onderzoekers schuilt in de vertraagde adoptie van EV’s een potentieel voor een heropleving van de markt voor plug-inhybrides, die zonder range anxiety en lage uitstoot weer aan aantrekkingskracht kunnen winnen. Nochtans, voor de consument is de prijs van een plug-inhybride niet voordeliger. Ook niet in leasing.

Genoeg klanteninteresse is natuurlijk de snelste weg naar rentabiliteit voor de automerken. De groene lobbygroep Transport & Environment blijft het kantelmoment op 2026 leggen, zo blijkt uit een studie dat het bij Bloomberg heeft besteld. Daaruit blijkt dat dalende batterijprijzen, gedeelde platformen en opgewaardeerde productietechnieken de prijs van EVs onder die van modellen met een verbrandingsmotor zal duwen.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Deel

Gocar marketplace
47.064 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Economie
Dit is hoe Mercedes Tesla en de Chinese merken gaat passeren

Net zoals de andere merken heeft Mercedes het niet onder de markt. De crashende verkoop in China en de achterblijvende populariteit van de elektrische vloot maakt barsten in het Duitse huis van vertrouwen, dat traditioneel hard inzet op technologie om zich van zijn concurrenten te onderscheiden. Maar met de nieuwe CLA vecht het merk terug.

Deze week 3 min Piet Andries
Gocar newsletters
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Uw inschrijving werd goed geregistreerd.