In februari waren er volgens de zakenkrant Financial Times al bijna een kwart meer auto’s vanuit Europa per boot onderweg naar de VS, vergeleken met dezelfde maand vorig jaar. De autofabrikanten willen nog zoveel mogelijk rollend materiaal in het land afzetten, alvorens de regering-Trump de invoertarieven verhoogt. Ook vanuit Japan en Zuid-Korea zijn er meer nieuwe auto’s onderweg dan een jaar geleden, respectievelijk 15 en 14%.
Reders als Wallenius Wilhelmsen hebben extra RoRo-capaciteit toegevoegd om te kunnen voldoen aan de vraag vanuit de sector. RoRo-schepen, oftewel ‘roll on roll off’, zijn speciaal gebouwde varende parkeergarages die duizenden auto’s kunnen vervoeren. De term spreekt voor zich: het gaat om verrijdbare lading, die dus op en af de boten kan rijden en waarvoor geen kraan van doen is.
Een deel van de auto’s is afkomstig uit Zeebrugge, de grootste haven ter wereld wat betreft aankomst, overslag en vertrek van nieuwe auto’s. Daarnaast is voor Europa ook Bremerhaven, in Duitsland, een belangrijke logistieke draaischijf voor de autosector.

Advertentie – lees hieronder verder
Ander koopgedrag
De Amerikaanse president Donald Trump heeft aangekondigd dat er vanaf 2 april, wat hij ‘Liberation Day’ noemt, nieuwe handelstarieven van kracht zijn. Pas minder dan een week voor die datum heeft hij daar een specifiek cijfer op geplakt, namelijk 25%, hetzelfde als de Amerikaanse regering eerder al plakte op handel en staal.
Zowel vanuit de Duitse als de Zuid-Koreaanse autosector noteerde de Financial Times getuigenissen van fabrikanten die alvast het zekere voor het onzekere nemen en toch al nog mogelijk auto’s voor die datum het land in te krijgen. Toyota heeft laten weten dat het dit niet doet.
Meer dan de Europese werkt de Amerikaanse automarkt met voorraden. Terwijl Europeanen vaker een auto naar eigen voorkeur laten samenstellen om er vervolgens nog enkele maanden op te wachten, kopen Amerikanen hun vierwieler zoals wij een fiets kopen: het gros van de consumenten wil nog dezelfde dag met zijn aankoop naar huis rijden.
Ook voor onderdelen is er overigens een verhoogde staat van paraatheid. Bedrijven die componenten in Mexico en Canada produceren, bereiden zich ook voor op tarieven op invoer naar de VS. Onder andere Honda probeert zendingen uit deze twee landen te vervroegen.

Meer import dan export
Dat de VS al jaren voor veel meer geld auto’s importeren dan dat ze exporteren, is de regering-Trump een doorn in het oog. Voor een deel is dit een situatie die de Amerikaanse autobouwers zelf hebben gecreëerd. Bijna een kwart van de import komt uit Mexico, waar de drie grote spelers uit Detroit (GM, Ford en Stellantis/Chrysler) fabrieken hebben neergezet om er te genieten van de lagere loonkost. Het ging in 2024 om een handelswaarde van ongeveer 49 miljard dollar.
Daarnaast vervolledigen Japen en Zuid-Korea de top-drie, voor Canada. Duitsland is de grootste Europese speler op de Amerikaanse automarkt, goed voor 28 miljard aan auto’s. Het gaat vooral om exemplaren van BMW, Mercedes, Volkswagen, Audi en Porsche.
De situatie is echter minder zwart-wit dan de Trump-regering ze lijkt te zien: BMW en Mercedes produceren bijvoorbeeld ook auto’s in de VS, onder andere voor de Europese markt. Het gaat vooral om SUV’s. De grootste BMW-fabriek ter wereld staat zelfs in de Amerikaanse staat South-Carolina, met de meerderheid van de productie voor export. Daarmee is BMW qua handelswaarde zelfs de grootste auto-exporteur van de VS, voor Ford, GM of Tesla.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be