Elektrisch

Hoe een publieke elektrische laadpaal aanvragen?

Als je met een elektrische auto wil gaan rijden, kan je een laadpaal bij je thuis laten installeren. Maar wist je dat je ook een aanvraag kan indienen om een publieke elektrische laadpaal in je buurt te installeren? Hoe ga je daarbij te werk?

Geschreven door Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be) | 14/05/2022

Als je elektrisch wil gaan rijden en je over geen eigen laadpaal beschikt of kan beschikken is het handig om minstens een laadpaal in de buurt te hebben.

Aanvraag doen

Tot voor kort kon je bij Fluvius een aanvraag doen om een publieke elektrische laadpaal in je buurt te installeren.  Je moest dan wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Die mogelijkheid bestaat nu niet meer.

Je kan je binnenkort wel richten tot het departement Mobiliteit en Openbare Werken (MOW) van de Vlaamse overheid. Die werkt namelijk aan een nieuw digitaal loket voor het aanvragen van een publiek toegankelijke laadpaal op het openbare domein. De voorwaarden om een laadpaal in je buurt te laten installeren zouden ook soepeler worden.

Vanaf wanneer?

Het digitaal loket in  kwestie zou vanaf de zomer dit jaar beschikbaar zijn. Als je wil kan men je op de hoogte houden van zodra het nieuwe digitale loket beschikbaar is. Dat kan je meer bepaald doen door je gegevens achter te laten op de website Paal volgt Wagen Fluvius (chkmkt.com).

Er zijn uitzonderingen

In bepaalde steden kan je nu al via een andere website een publieke laadpaal aanvragen. Dat is bijvoorbeeld het geval in Antwerpen, Oostende en Gent. Zo kan je voor Antwerpen bv. terecht op de website Home | Antwerpenlaadt als je thuis geen laadpaal kunt installeren en er geen publieke laadpaal is in een straal van 250 meter rond je woning.

Deel dit artikel

Lees meer over

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook

Wagens voor u

Auto's